Jumbo plakati nezakonito na kmetijski zemlji

Na kmetijskih zemljiščih tik ob hitri cesti med Srminom in Bertoki se je namnožilo že deset velikih oglaševalskih panojev, ki agresivno posegajo v okolje. Medtem ko koprski občinski prostorski akti tega ne dovoljujejo, pa imajo v kmetijskem inšpektoratu drugačen pogled. Pravijo, da gre v večini primerkov za montažne konstrukcije, ki še vedno dopuščajo rabo zemljišč, zatorej ni razloga za ukrepanje.

 Na kmetijskih zemljiščih med Srminom in Bertoki  poleg zelenjave in sadja  intenzivno rastejo tudi jumbo plakati. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Na kmetijskih zemljiščih med Srminom in Bertoki poleg zelenjave in sadja intenzivno rastejo tudi jumbo plakati. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Parcele med Srminom in Bertoki so opredeljene kot prvo območje kmetijskih zemljišč in se nahajajo na območju hidromelioracije ter osuševanja. Gre za najkakovostnejšo zemljo, ki je trajno varovana za kmetijsko proizvodnjo, njena namembnost pa se spreminja le izjemoma.

Načelnik Upravne enote Koper Bruno Potokar je nedvoumen: “Na zemljiščih, ki so s prostorskimi akti Mestne občine Koper opredeljena kot kmetijska, postavitev oziroma gradnja objektov razen izjem ni možna. Med izjemami ni objektov za oglaševanje.”

Kmetijski sklad imel pogodbo z oglaševalcem

V koprskem občinskem inšpektoratu potrjujejo, da postavitev jumbo plakatov ni skladna z določili veljavnih prostorskih aktov. S problematiko se ukvarjajo že od septembra lani. Navajajo, da so zemljišča v lasti fizičnih oseb in sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, zato na tem območju nimajo pristojnosti za ukrepanje. Še več: sklad je imel do lani celo sklenjeno petletno najemno pogodbo z enim od oglaševalcev.

V občinskem inšpektoratu so kljub vsemu ocenili, da panoji kršijo predpise, zato so zadevo v reševanje odstopili gradbeni in kmetijski inšpekciji. Kmetijski inšpektor je opravil nadzor v začetku leta, nato pa primer reklamne kontrukcije, ki je postavljena na betonskem temelju na eni od parcel, posredoval gradbeni inšpekciji. Ta naj bi že vodila postopek odstranitve oglasne table.

“Na drugih parcelah so postavljene začasne montažne konstrukcije za oglaševanje, zato je raba kmetijskih zemljišč še vedno mogoča,” navajajo v kmetijski inšpekciji. Dodajajo še, da konstrukcije, ki stojijo na kolesih in so le sidrane v zemljo, po zakonu o graditvi objektov niso objekti. “Če je namen občine prepovedati postavljanje tovrstnih predmetov na kmetijskem zemljišču, mora biti to posebej opredeljeno zunaj določb, ki govorijo o prepovedi graditve objektov,” menijo v kmetijski inšpekciji.

Ob burji reklame letijo

Koprski občini pa zadeva - kot kaže - ni dala miru, zato so odgovore iskali tudi pri Darsu. “Izpostavili smo estetski, predvsem pa varnostni vidik tako postavljenih objektov, ki niso kos močnejši burji. Ob sunkih vetra prihaja do deformacije konstrukcij, trganja reklamnih vsebin, ki lahko odletijo celo na cesto,” opozarjajo v občinski inšpekciji.

Po njihovih besedah so tudi v Darsu kritični do te oblike agresivnega oglaševanja, ki da ne le kazi okolico, temveč negativno vpliva tudi na prometno varnost voznikov. Table se sicer nahajajo še v bližini železniške proge. V Slovenskih železnicah so jim zatrdili, da oglaševalcem soglasja za postavitev reklamnih panojev niso izdali.

V koprski občini so odločeni, da bodo še naprej iskali rešitve. “Če bo treba, tudi na ministrstvih. Narediti moramo vse, da na zemljiščih, ki imajo povsem drugo namembnost, oglaševalski panoji ne bodo več stali,” napovedujejo.

Po zakonu o cestah je postavljanje tabel, napisov in drugih objektov ali naprav za slikovno ali zvočno obveščanje in oglaševanje ob državnih cestah zunaj naselja v varovalnem pasu državne ceste prepovedano. V Darsu pojasnjujejo, da so vsi reklamni panoji med Srminom in Bertoki nameščeni izven varovalnega pasu. Ta v primeru avtoceste znaša 40 metrov, za hitro cesto pa je določen 35-metrski varovalni pas.

Lastniki služijo z oddajo parcel oglaševalcem

Da je nameščanje jumbo plakatov na kmetijski zemlji sporno in neprimerno, pravi tudi svetovalka na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Irena Vrhovnik. Takšno prakso bi prepovedala, dopustila bi le nujne informativne table ob in na cestah. “Reklame motijo pozornost voznikov, kmetijsko zemljo pa bi morali uporabili v koristnejše namene. Seveda pa lastniki parcel na tak način hitro zaslužijo, zato me niti ne čudi, da je vsepovsod že toliko panojev,” opozarja Vrhovnikova.

Na nekaj stometrskem pasu smo po javno dostopnih podatkih našteli več lastnikov parcel, ki imajo sklenjene pogodbe z oglaševalci. Nekateri z nami o tem niso želeli govoriti. Zgovornejši je bil Maurizio Tremul. “V našem primeru je vse transparentno,” zagotavlja. Pravi, da so se pozanimali, kaj morajo narediti, da bo vse zakonito. “Pojasnili so nam, da je treba urediti zemljišče, ki je bilo zaraščeno. Dvakrat so bili na terenu tudi z občinske inšpekcije in potrdili, da je vse v redu. Z oglaševalcem imamo sklenjeno pogodbo,” trdi Tremul.NATAŠA HLAJ


Najbolj brano