Jubilejna deseta fjera na Pučah

Na Pučah bodo konec tedna pripravili jubilejno fjero. Vaško veselico, ki se spogleduje z nekaterimi tradicionalnimi elementi, so obudili leta 2007.

Pohajkovanje od kleti do kleti na Pučah vselej spremljajo 
domači godci.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pohajkovanje od kleti do kleti na Pučah vselej spremljajo domači godci.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PUČE > Puče so šavrinska vas nad dolino Dragonje. Na eno stran je Koštabona, na drugo so Krkavče. Leta 2007 se je skupina mladih vaščanov v vasi, v kateri z okolico živi približno 200 ljudi, odločila, da obudi star običaj in priredi poletno vaško veselico, fjero. Njihova odločitev je bila tudi spodbuda za ustanovitev Turističnega društva Puče, čigar člani vsako leto pripravljajo fjero.

Za osrednje prizorišče so izbrali avtobusno obračališče sredi vasi, domačini pa so za obiskovalce odprli svoje kleti ter ponudili vino in druge pridelke. Že prvo leto so pripravili dve razstavi, o Pučah skozi čas ter stare in nove kmetijske mehanizacije. Nedeljsko gledališko predstavo je pripravilo Kulturno društvo Alojz Kocjančič Puče - Koštabona, večerni nastop ansambla Ne me jugat s Slavkom Ivančićem pa je dopolnila točka presenečenja, ki jo odtlej vsako leto pripravi vaška mladina.

Dolinjčeva domačija

V vseh ponovitvah fjere so zadržali številne elemente. Letos, ko bo jubilejna, deseta veselica, pa so program še nekoliko nadgradili.

Fjera se bo začela v soboto, 16. julija ob 18. uri, ko bodo vrata odprle vaške kleti. “Ob desetletnici načrtujemo, da bomo vino in domače dobrote ponudili na desetih punktih,” poudarja Fabio Hrvatin. V vasi bodo razstavljeni Tomosovi starodobniki, prav v soboto pa bodo prvič odprli Dolinjčevo domačijo v središču vasi, v kateri bodo predstavljeni predmeti iz nekdanjega vsakdanjega življenja na Pučah. Za ogled je hišo uredil njen lastnik Avgust Danilo Pucer, ime Dolinjac pa ima po Simonu Pucerju, ki se je sredi 18. stoletja na Puče priselil iz bližnjega zaselka Dolina.

Tudi v nedeljo bodo od 18. ure dalje odprte kleti. Že zjutraj, ob 10. uri, bo maša, ob 17. uri pa gledališka igrica v narečju, ki jo pripravlja KD Alojz Kocjančič. Fjera se bo končala v ponedeljek s turnirjem v mori za odrasle in mladino do 18. let, ki se bo začel ob 19. uri.

Sobotni avtobus iz Kopra

V soboto zvečer bodo na Pučah nastopili Novi fosili in Ne me jugat. Vsako polno uro od 19. ure do polnoči bo iz Kopra, s postajališča pri Zelenem parku ter s postankoma pri stadionu in Tomosu, vozil brezplačni avtobus, nazaj v Koper bo vozil med 1. in 4. uro. V nedeljo zvečer bodo na fjeri nastopili Žavbi band in Primorski fantje, oba večera bodo najbolj vztrajni obiskovalci ob zori deležni mineštre iz bobičev. V ponedeljek bo oder zavzel Igor al Picone.

Degustacijski kozarec z vrečko za pohajkovanje med kantinami bo stal pet evrov. V soboto bo večerna vstopnina osem evrov, v nedeljo bo za polovico nižja. Seveda bo vse večere poskrbljeno tudi za hrano.

DS


Najbolj brano