Jože Haber zahteva službo ali 18 plač

Čez mesec dni bo znano, ali bo morala Komunala Koper znova zaposliti Jožeta Haberja, dolgoletnega reševalca s koprske mestne plaže, ali pa se bo Haberjeva tožba zoper nekdanjega delodajalca sklenila z odpravnino. Lahko pa Haber ostane tudi praznih rok.

Jože Haber Foto: Tatjana Tanackovič
Jože Haber Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > Jože Haber je v Komunali Koper preživel četrt stoletja, kot reševalec na koprski mestni plaži pa je postal tudi izjemno priljubljen med ljudmi. Ne čudi, da je v javnosti odmevala izredna odpoved, ki mu jo je januarja izročil direktor Komunale Gašpar Gašpar Mišič. Haber naj bi bil neupravičeno odsoten z delovnega mesta, nihče od nadrejenih naj ne bi niti vedel, kje da je.

Vrsto let in tako tudi lansko poletje si je med poletno sezono kot reševalec nabral veliko nadur, tudi 300 ali 400 na mesec, obenem pa ima na račun delovne dobe in starosti 39 dni odobrenega dopusta. Oktobra 2014 je tako začel koristiti svoj višek delovnih ur kot proste dneve, za tem pa se je odpravil tudi na dopust. Iztekel naj bi se mu 28. januarja. Vsaj tako je bil prepričan Jože Haber, ki je včeraj sodnemu senatu okrajnega sodišča zatrdil, da je bila z njegovo odsotnostjo tako kot vsa leta poprej seznanjena Helena Landup, nekoč tajnica direktorja, danes pa referentka za obračun plač. “Helena mi je povedala, do kdaj sem lahko doma,” je zatrdil Haber. “Tudi Matej Hočevar je vedel, da po koncu poletne sezone koristim proste ure in za tem odidem na dopust.”

Helena Landup je med pričanjem povedala, da ne vodi več evidence dopustov, pač pa da to počne kadrovska služba, in da je bila seznanjena le s tem, koliko prostih ur ima Haber. Zatrdila je, da mu ni povedala, da bi lahko bil na račun koriščenja prostih ur in dopusta odsoten do 28. januarja 2015. Šele v začetku januarja naj bi pri obračunavanju plač za minuli mesec ugotovila, da nima podatkov o tem, kaj je decembra počel Haber. Ko je klicala njegovega šefa Mateja Hočevarja, je ta situacijo rešil tako, da je Haberju na račun odsotnosti v decembru pisal dopust.

Matej Hočevar, ki je bil Haberju nadrejen med poletnimi meseci, dokler je delal na plaži, je pričal, da je Haber prav Heleni Landup poročal o svojem koriščenju ur in dopustih. “Tudi sam sem vedel, koliko ur si je nabral in koliko dopusta ima. Koriščenje letnega dopusta je nadzorovala Helena, Haber ji je tudi javljal, kdaj bo koristil svoje nadure in dopust,” je povedal Hočevar. Čeprav v decembru ni bil nadrejen Haberju, pa mu je dopust podpisal, ker vodja tržnice, ki je bil Habru nadrejen ostale mesece v letu, sploh ni vedel, da bi se ta moral zglasiti pri njem. Na vprašanje sodnega senata, ali je vedel, da Helena Landup od sredine leta 2014 ni bila več zadolžena za vodenje letnega dopusta, pa je Matej Hočevar odgovoril, da tega ni vedel in da mu ni znano, da je za dopuste zadolžena kadrovska služba.

Jože Haber zahteva vrnitev na delovno mesto ali pa denarno povračilo 18 plač. Komunala mu je pripravljena dati minimalno odškodnino - to je lahko tudi ena sama plača, obenem pa nekdanji delodajalec meni, da ni pogojev za ponovno zaposlitev odpuščenega reševalca.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano