Jeseni v soline čez nov most

V ponedeljek bodo začeli rušiti most v Sečoveljske soline, ki je že od januarja zaprt. Novega bodo zgradili predvidoma do konca septembra.

Stari most bodo začeli prihodnji teden rušiti. Novega, ki bo 
enak kot dosedanji, bodo predvidoma zgradili do konca 
septembra.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Stari most bodo začeli prihodnji teden rušiti. Novega, ki bo enak kot dosedanji, bodo predvidoma zgradili do konca septembra.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEČA > “Gradbeno podjetje Rafael iz Sevnice bo v ponedeljek začelo z delom. Najprej bodo odstranili obstoječi most, nato pa predvidoma do konca septembra postavili novega,” je včeraj po sestanku s predstavniki gradbenega podjetja povedal vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc.

Podjetje Rafael iz Sevnice so izbrali na javnem razpisu, oddalo je najugodnejšo ponudbo - most bo porušilo in novega postavilo za nekaj več kot 135.000 evrov. Denar bo zagotovilo ministrstvo za okolje in prostor.

Novi most bo enako širok kot obstoječi, imel bo enako število stebrov in bo enako visoko nad vodo. Po Jernejevem kanalu pod njim torej tudi v bodoče ne bo mogoče pluti.

Do konca septembra, kolikor bo trajala gradnja, ne bo mogoče parkirati na območju pred mostom; tamkajšnje parkirišče je sicer v zasebni lasti, podjetje Soline - pridelava soli (ki je upravljalec Krajinskega parka Sečoveljske soline) pa ga je najelo in ogradilo za potrebe gradbišča.

Zato v solinah pozivajo, naj obiskovalci, ki pridejo v Krajinski park Sečoveljske soline, parkirajo na parkirišču nasproti gostilne Žekar, tisti, ki se sprehajajo in kolesarijo po Parencani, pa na parkirišču pred opuščenim rudnikom v Sečovljah.

Most v Sečoveljske soline je zaprt že od januarja, ko je gradbena inšpektorica prepovedala njegovo uporabo. Ugotovila je, da je dotrajan in grozi, da se bo porušil. Njene odločitve niso omajale niti ugotovitve Zavoda za gradbeništvo, ki je v poročilu po pregledu mostu zapisalo, da je prekladna konstrukcija mostu v kritičnem stanju, a da bi čez most še vsaj dve leti lahko vozili tudi avtobusi in tovornjaki. Podjetju Soline - pridelava soli, ki upravlja s Krajinskim parkom Sečoveljske soline, je tako dala pol leta časa, da zgradi nov most, v tem času pa čez obstoječi most niso smeli niti kolesarji in pešci. Da Sečoveljske soline in priljubljena kolesarska pot Parencana niso bile odrezane od sveta, so v solinah zgradili leseno brv čez Jernejev kanal. Ta brv bo odprta tudi v času gradnje novega mostu.

HELENA RACE


Najbolj brano