Jesen, polna dražb zemljišč

Na julijski dražbi je izolski občini uspelo prodati samo dve od devetih zazidljivih zemljišč na Šaredu. Preostalih sedem bodo skušali prodati na novi dražbi 23. septembra, vendar izklicnih cen ne bodo nižali.

Na ponovni dražbi bodo skušali prodati tudi največje zemljišče (1065 kvadratnih metrov), označeno z rdečim, za 
najmanj  130.122 evrov.   Foto: Občina Izola
Na ponovni dražbi bodo skušali prodati tudi največje zemljišče (1065 kvadratnih metrov), označeno z rdečim, za najmanj 130.122 evrov.  Foto: Občina Izola

IZOLA > Prodani zemljišči obsegata 644 oziroma 810 kvadratnih metrov, kar pomeni, da nista bili niti najmanjši (514 kvadratnih metrov) niti največji (1065 kvadratnih metrov). Če bi občini uspelo prodati vseh devet zemljišč, bi bila bogatejša za najmanj 816.917 evrov, vendar se je v njeno blagajno doslej steklo le 197.038 evrov, 17.259 evrov več od izklicnih zneskov. Po napovedih župana Igorja Kolenca bodo z izkupičkom gradili novo komunalno infrastrukturo na Šaredu.

V Uradu za upravljanje z občinskim premoženjem pravijo, da je povpraševanje po zemljiščih še vedno veliko, prav zato so se odločili za ponovno dražbo. Vodja urada Bojan Medica nam je že na prvi dražbi povedal, da so trije posamezniki vplačali pet varščin za štiri različna zemljišča. “Tistih, ki so se zanimali za nakup, je bilo veliko več, klicali so celo iz ZDA, vendar niso pravočasno plačali varščine ali sprostili svojega denarja. Od napovedi dražbe do njene izvedbe je minil zgolj en mesec.”

Druga dražba bo 23. septembra ob 17. uri v Art kinu Odeon. Tam menda zato, ker bo dvorana občinskega sveta zasedena. Dan prej pa bo zasedal občinski svet, ki bo predvidoma potrdil prodajo novih zemljišč na Šaredu. V novem “paketu” naj bi bilo deset zemljišč, prodali naj bi jih še to jesen.

Od sedmih zemljišč jih je pet ob cerkvici Sv. Jakoba, dve sta v bližini otroškega igrišča na Šaredu. Zanju julija ni bilo zanimanja, saj sta na območju varovanja kulturne dediščine Šared-arheološko najdišče Grublje. Prav zato je občina v tem času pridobila kulturno-varstvene pogoje za predhodne arheološke raziskave, ki jih bodo opravili do začetka septembra.

Varščino v višini najmanj desetine izklicne cene je treba plačati do 20. septembra. Z eno varščino bo mogoče dražiti tri zemljišča. Prodajo bodo višali v korakih po 1000 evrov. Kupci pa bodo morali ob sklenitvi kupoprodajne pogodbe plačati še akontacijo komunalnega prispevka v višini 7500 do 13.500 evrov. Več informacij je na oglasni deski spletne strani občine.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano