Jelinčič: “Gradnja hiše v Žusterni stoji zaradi davkarije”

Ob gradbišču hiše, ki jo v Žusterni gradi družina Zmaga Jelinčiča Plemenitega, so se po dolgem premoru spet pojavili tovornjaki. A Jelinčič še ne nadaljuje z gradnjo, ampak je moral poskrbeti za cesto tik ob gradbišču, ki ji grozi podor. Kdaj bo nadaljeval z gradnjo, še ne ve. Dela pa je ustavilo pomanjkanje denarja, saj je davčna uprava njegovi žena Moniki Zupanc Jelinčič odmerila plačilo več kot 280.000 evrov davka.

Dela na Jelinčičevi hiši so obstala, čeprav je dokončanje  
gradnje napovedoval že za jesen 2013. Jelinčič trdi, da je 
davkarija njegovi ženi nezakonito odmerila plačilo davka v 
višini 280.000 evrov, zato mu je zmanjkalo denarja za 
gradnjo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dela na Jelinčičevi hiši so obstala, čeprav je dokončanje gradnje napovedoval že za jesen 2013. Jelinčič trdi, da je davkarija njegovi ženi nezakonito odmerila plačilo davka v višini 280.000 evrov, zato mu je zmanjkalo denarja za gradnjo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ŽUSTERNA > Zmago Jelinčič Plemeniti je dokončanje svoje hiše napovedoval že za jesen 2013, vendar mu je načrte prekrižala davkarija. “Davčna uprava je mojo ženo obdolžila, da je denar dobila na črno in so ji zato zaračunali več kot 280.000 evrov davka. Davkariji smo predložili jasne dokaze, bančne izpiske in notarski zapis, da sem ji denar dal jaz, vendar tega niso želeli upoštevati. Kaj takega je možno samo pri nas,” pojasnjuje Jelinčič.

Plačani davek Jelinčič terja nazaj

Odmerjeni davek sta z ženo plačala, sicer bi se lahko zgodilo, da bi jima država parcelo zasegla oziroma zarubila in jo za poplačilo dolgov prodala na dražbi. “To je bil najbrž tudi namen, vendar sem prodal nekaj svojega premoženja in nekaj svojih zbirk, da sva davek plačala in obdržala parcelo. Vendar nama je ob vsem tem zmanjkalo denarja za nadaljnjo gradnjo,” pojasnjuje Jelinčič.

Od finančnega ministrstva zdaj pričakuje, da mu bodo plačan znesek vrnili. Zahtevek so že poslali. “Gre za nezakonito odmerjen davek, kar je jasno iz vseh dokumentov. Zdaj čakamo na odgovor finančnega ministrstva, potem pa gremo tudi na sodišče, če bo treba,” pravi Jelinčič.

Gradnja stoji od leta 2013

Zemljišče v Žusterni je avgusta leta 2011 od koprske občine za 576.000 evrov kupila njegova žena Monika Zupanc Jelinčič, gradbeni stroji pa so na parceli zabrneli leta 2013, potem ko so decembra 2012 na koprski upravni enoti dobili gradbeno dovoljenje.

Po zasnovah je hiša ozka in dolga, saj je prilagojena parceli. Imela naj bi pritličje in eno nadstropje, arhitektura naj bi bila modernih oblik, z ravno streho in obdana z istrskim kamnom. Jelinčič si ob hiši želi tudi bazen, čeprav je parcela le streljaj od morja.

Delavci so leta 2013 postavili temelje hiše in začeli z gradnjo, potem pa so dela obstala. “Zamenjal sem tudi izvajalca del,” pravi Jelinčič. Ob tem zatrjuje, da je do vseh poravnal vse obveznosti. “Za gradnjo imam vsa veljavna dovoljenja, prav tako sem poravnal vse svoje obveznosti in nobenemu nisem nič dolžan.”

Kdaj bo hišo dokončal, težko oceni. Če jo je sprva nameraval zgraditi v enem kosu, bo gradnja zdaj postopna.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano