Je profesor neprimerno uporabil podatke?

Na študijskem programu aplikativne kineziologije, ki ga izvajajo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT), je prišlo do suma neprimerne uporabe podatkov. Profesor Nejc Šarabon naj bi v strokovnem članku neprimerno uporabil podatke iz diplomske naloge Mateja Kleve. Na fakulteti dogodek še preučujejo. Prav danes imajo z vpletenimi sestanek na to temo.

Na FAMNIT-u bodo danes ugotavljali, ali je profesor neprimerno uporabil podatke študenta Foto: Tatjana Tanackovič
Na FAMNIT-u bodo danes ugotavljali, ali je profesor neprimerno uporabil podatke študenta Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > Matej Kleva je septembra lani diplomiral na študijskem programu aplikativne kineziologije UP FAMNIT. Njegov mentor je bil izredni profesor Nejc Šarabon. “Septembra letos pa sem v strokovni reviji Journal of sports science and medicine zasledil članek, ki sta ga napisala Nejc Šarabon in Matej Voglar. Vse napisano mi je bilo zelo znano in kmalu sem ugotovil, da sta avtorja objavljen članek zasnovala na podatkih, ki sem jih pridobil v svoji raziskavi za diplomsko delo,” pravi Kleva.

Zaradi ravnanja svojega mentorja je zelo razočaran. Nepravično in nepošteno se mu zdi, da ga avtorja nista povabila k sodelovanju pri pripravi članka in da ga o tem sploh nista obvestila. “Njuno ravnanje je skrajno nepravično do mene kot študenta, saj sem v diplomsko delo vložil veliko svojega truda in časa. Gre za moje avtorsko delo. Od profesorjev bi pričakoval, da bodo študente vabili k pisanju člankov in jih spodbujali, da samostojno ali v soavtorstvu z njimi objavijo svoje raziskave. Počutim se ogoljufanega in prizadetega. To, kar sta storila, ni prav, zato sem vodstvi fakultete in univerze pozval, naj ukrepata,” pravi Kleva. Z opozorilom želi doseči, da se kaj podobnega ne bi dogajalo drugim študentom.

“Zaplet aktivno rešujemo s poglobljenim pogovorom udeleženih, na način, da bodo imeli tako študent Matej Kleva kot izr. prof. dr. Nejc Šarabon in Matej Voglar možnost predstaviti svoje argumente v neposrednem medsebojnem pogovoru in s pomočjo mediatorjev. V tem trenutku je kakršnokoli opredeljevanje do tega suma preuranjeno,” je sporočila dekanja UP FAMNIT Klavdija Kutnar.

Avtorja članka sta na predzadnji strani članka Klevo sicer omenila in se mu zahvalila za pridobivanje podatkov. “Če sta članek zasnovala na mojih podatkih, bi me morala o članku vsaj obvestiti,” vztraja Kleva.

Profesor Nejc Šarabon očitke zavrača. Pravi, da po pravilih mednarodnega znanstvenega publiciranja Matej Kleva ni izpolnil nobene od zahtev za soavtorstvo in da sta se mu s soavtorjem Voglerjem v članku ustrezno zahvalila za doprinos k izvedbi meritev, tako kot to narekujejo pravila mednarodnega publiciranja. Pravi tudi, da ni res, da študent ni vedel, da namerava na podlagi zbranih podatkov spisati članek. Poudarja, da izvedba meritev, ki jih je Kleva opravil v sklopu diplomske naloge, ni njegovo avtorsko delo in da Kleva ni oblikoval raziskovalnega vprašanja in ni sodeloval pri oblikovanju raziskovalnega načrta študije. “Študija, katere podatki so bili zajeti v diplomskem delu Mateja Kleve, je bila del nacionalnega projekta, katerega nosilec in tvornik sem jaz,” pravi Šarabon.

Potrebne statistične analize je izvedel sam in študentu posredoval že obdelane podatke. “Naj poudarim, da v znanstvenem članku ni nobenega dela teksta, ki bi ga prepisala iz diplome. Razprava, ki je ključni del prispevka, nima nobene zveze s tekstom diplomskega dela,” zatrjuje Šarabon.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano