Je MOK tudi brez Ankarana neustavna?

V letnem poročilu dela ustavnega sodišča je kot najstarejša neizvršena odločba še vedno navedena odločba iz leta 1998 o neustavnosti Mestne občine Koper (MOK). Ker se je vmes odcepila občina Ankaran, poleg tega pa so ljudje na referendumu zavrnili razdelitev MOK, imajo ustavni pravniki in sodniki zdaj različna mnenja, ali je tista odločba sploh še aktualna in ali je koprska občina še vedno neustavna ali ne.

Tudi po ustanovitvi nove občine Ankaran ni povsem jasno, ali je Mestna občina Koper še neustavna ali ne Foto: Ilona Dolenc
Tudi po ustanovitvi nove občine Ankaran ni povsem jasno, ali je Mestna občina Koper še neustavna ali ne Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Nekateri ustavni pravniki so prepričani, da bi jasen odgovor lahko dala le ponovna ustavna presoja, ali je koprska občina zaradi spremenjenega območja še vedno neustavna ali ne. “Odločba o Kopru se ni nanašala na Ankaran, temveč na njegovo zaledje. Kako je danes z ustavnostjo občine Koper, bi zagotovo vedeli le, če bi Ustavno sodišče o tem ponovno odločalo,” pravi generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastjan Nerad.

S tem se strinja tudi nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, ki je leta 1998 soodločal o neustavnosti mestne občine Koper. Glavni razlog za neustavnost občine je bil prevelik razkorak med mestnim in zalednim delom. “Mislim, da tista odločba danes ni več aktualna in je nihče več ne jemlje resno. Z ustanovitvijo občine Ankaran se je tudi območje mestne občine Koper spremenilo in bi zato zdaj samo z novo presojo lahko ugotavljali, ali je občina še vedno neustavna ali ne. Nekdo bi moral dati pobudo za novo presojo,” razmišlja Ude.

Pobudo za ponovno presojo bi lahko podali tisti, ki bi se morda želeli odcepiti od koprske občine ali pa celo vlada, meni Ude. Neustavnost koprske občine je namreč temeljila na tem, da območje občine ni bilo v skladu z zakonom o ustanovitvi občin, ki ga je pripravila takratna vlada, sprejel pa državni zbor.

Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič se strinja, da je to zelo zapleteno vprašanje. Vseeno pa meni, da je koprska občina kljub odcepitvi Ankarana še vedno neustavna in odločba iz leta 1998 ostaja še naprej najstarejša neizvršena odločba ustavnega sodišča. Ustavno sodišče lahko svoje stališče, ali je občina Koper zaradi spremenjenega območja še vedno neskladna z ustavo, uradno sporoči le preko nove odločbe. Dokler te ni, pa ostaja aktualna odločba iz leta 1998.

Da bi se v koprski občini pojavile nove pobude za ustanovitev lastne občine, Ribičič ne verjame. Tudi zato, ker so se zdaj spremenili zakoni in je Ankaran izkoristil še zadnjo možnost, da so lahko postali občina z manj kot 5000 prebivalci. Lahko pa se zgodi, da bi se posamezne krajevne skupnosti okoli Ankarana v prihodnosti morda želele povezati z ankaransko občino, če v koprski ne bi bile več zadovoljne.

Vprašanje, ali je koprska občina še vedno neustavna ali ne, smo naslovili tudi na predsednika ustavnega sodišča Miroslava Mozetiča in nekatere druge ustavne sodnike. Vendar konkretnega odgovora nismo dobili. “To vprašanje lahko postane stvar odločanja pred Ustavnim sodiščem. Zato se ne smem o njem vnaprej opredeljevati. Če bi se, bi to v morebitnem poznejšem postopku sprožilo vprašanje moje nepristranskosti. Enako velja za vse ustavne sodnike,” nam je pojasnil Mozetič. Kar potrjuje razmišljanja, da bi dokončen odgovor glede tega, ali je koprska občina zaradi izgube Ankarana še vedno neustavna ali ne, lahko ponudila le nova ustavna presoja.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano