Javne govorilnice se ne splačajo, a ostajajo

V Sloveniji je 2395 javnih govorilnic. Na širšem območju Kopra jih je 299. Kar šest telefonskih govorilnic je postavljenih na pločniku v središču Portoroža. Marsikdo se sprašuje, ali jih kraj sploh potrebuje toliko, v Telekomu, ki skrbi zanje, pa odgovarjajo, da bodo za zdaj vse ostale.

Pet kabin (od tega ena z dvema telefonoma) ostaja v središču 
Portoroža. Telekom je njihov servis opravil pred dobrim 
mesecem. Foto: Helena Race
Pet kabin (od tega ena z dvema telefonoma) ostaja v središču Portoroža. Telekom je njihov servis opravil pred dobrim mesecem. Foto: Helena Race

PORTOROŽ > Čeprav se marsikdo sprašuje, zakaj je treba v dobi mobilne telefonije sploh še vzdrževati javne govorilne, je njihova mreža univerzalna storitev, ki mora biti na voljo. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je njeno zagotavljanje in vzdrževanje zaupala Telekomu, ki tako skrbi za 2395 javnih telefonskih govorilnic po vsej Sloveniji. Od tega jih je na območju Portoroža 36, v Piranu štiri, v Izoli 35, v Ankaranu pa 29. V zadnjih desetih letih se je število govorilnic v Sloveniji zmanjšalo za 1060.

Kabine v Portorožu ostajajo

Kar šest kabin stoji sredi Portoroža, pred hotelom Kempinski Palace, v Telekomu pa pravijo, da za zdaj ne bodo nobene odstranili. “Število telefonskih govorilnic na posameznem območju je odvisno od njihove uporabe. V Portorožu, ki je turistični kraj, večino prometa beležimo v poletnem času. Kabine redno vzdržujemo in čistimo, žal pa prihaja tudi do vandalizma oziroma namernega poškodovanja. Pred približno enim mesecem smo v omenjenih kabinah opravili tudi redni servis,” pojasnjuje Bernarda Boh iz službe za odnose z javnostmi na Telekomu. Ko so obnavljali hotel Kempinski Palace, so se dogovarjali, da bi tudi javne telefone postavili v objekt, ki bi se skladal z arhitekturo hotela, a so uresničitve načrtov ni prišlo in govorilnice so ostale, še dodaja.

Koliko se uporabniki pogovarjajo po portoroških javnih telefonih, na Telekomu ne razkrivajo. Prav tako niso želeli povedati, koliko telekartic, ki omogočajo telefoniranje, prodajo. Pravijo le, da so največkrat uporabljene javne govorilnice v zavodih za prestajanje kazni in v psihiatričnih ustanovah. Najmanj pogovorov pa zabeležijo v govorilnicah v vaseh in manjših zaselkih.

Klici na 112 in 113 so brezplačni

Prodaja telekartic strmo upada, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve. Leta 2012 so jih tako prodali 87.335, kar je le dobra polovica prodanih v letu 2008 (ko so jih prodali 154.995). Pri tem dodajajo, da na prodajo Telekomovih kartic vpliva tudi to, da jih kupujejo številni zbiratelji in njihov namen ni uporaba v telefonskih govorilnicah.

Javne telefonske govorilnice ustvarjajo le malo prihodkov in približno 90 odstotkov jih sploh ne pokriva stroškov vzdrževanja, ki znaša povprečno 126 evrov na govorilnico, še ugotavljajo na agenciji. V kar 336 govorilnicah po Sloveniji leta 2013 ni nihče niti enkrat dvignil slušalke.

Ne glede na to, ali kupimo telekartico ali ne, pa lahko iz javnih telefonskih govorilnic brezplačno pokličemo na številke za klic v sili (112 in 113). Tako je bilo leta 2013 iz govorilnic opravljenih nekaj več kot 6600 klicev (43 z območja Kopra, 27 z območja Nove Gorice), leto pred tem pa 5169. Glede na vse klice v sili je to približno en odstotek.

HELENA RACE


Najbolj brano