Januarja v Piranu obravnavali štiri primere, ko skrbnik psa ni uporabljal povodca

Redarji ugotavljajo, da se je s poostrenim nadzorom v Piranu občutno zvišalo število lastnikov psov, ki redno počistijo za svojimi živalmi in uporabljajo povodec, zato bodo tovrstne nadzore redno izvajali tudi v prihodnje.

Fotografija je simbolična. Foto: Petra Mezinec
Fotografija je simbolična. Foto: Petra Mezinec

PIRAN > Lastnikom oziroma vodnikom psov, ki iztrebkov svojih živali ne odstranijo takoj in na primeren način, grozi globa v višini sto evrov. Za tiste, ki ne zagotovijo fizičnega varstva psa na javni površini z uporabo povodca, pa Zakon o zaščiti živali predvideva globo v višini dvesto evrov.

Občinski redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva Občine Piran in Občine Ankaran so v letu 2016 poostrili nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti skrbnikov psov v občini Piran, in sicer predvsem nad uporabo povodca in čiščenjem javne površine po onesnaženju psa.

Na podlagi veljavnega Odloka o čiščenju in urejanju ter posebni rabi javnih površin v Občini Piran in Zakona o zaščiti živali, ki med drugim določata, da mora imeti skrbnik psa ob vodenju psa po javnih površinah pri sebi obvezno ustrezno vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov in jo ob pozivu pokazati pristojnemu organu, so občinski redarji lani uvedli pet prekrškovnih postopkov.

S poostrenim nadzorom redarji nadaljujejo tudi v letošnjem letu. Že v januarju so obravnavali štiri primere, ko skrbnik psa ni uporabljal povodca, in en primer nevestnega lastnika, ki ni počistil za svojim psom, ter zato uvedli pet prekrškovnih postopkov.

V primerih, ko redarji ugotovijo, da skrbnik psa ni zagotovil fizičnega varstva psa na javnem mestu, za asistenco zaprosijo Obalno zavetišče za živali, ki psa odpelje v prostore zavetišča v Kopru. Lastnik lahko nato svojega psa prevzame šele po plačilu stroškov po ceniku zavetišča, so sporočili s piranske občine.

Spletno uredništvo


Najbolj brano