Jadralci bi šli v Žusterno, vendar ne le na podlagi obljub

Jadralci iz klubov Jadro in Nautilus ne bi imeli nič proti selitvi iz Marine Koper v Žusterno, kjer koprska občina že tri leta načrtuje dom vodnih športov. Vendar se nočejo seliti le na podlagi lepih obljub, pač pa želijo zavezujoč pisni dogovor, da bodo lahko dejavnost na zdajšnji lokaciji opravljali, dokler objekt v Žusterni ne bo končan. Tega pisnega dogovora kar ni in ni, sodni spor, od katerega imajo dobiček le odvetniki, pa traja že šesto leto.

Mestna občina Koper in Zveza pomorskih društev se že šest 
let pravdata, čigavi  sta zemljišče in objekt ob Marini Koper. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mestna občina Koper in Zveza pomorskih društev se že šest let pravdata, čigavi sta zemljišče in objekt ob Marini Koper. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Zveza pomorskih športnih društev in Mestna občina Koper na koprskem sodišču še vedno vsaka na svojem bregu dokazujeta, da sta lastnici zemljišča in objekta v Marini Koper.

Čez nekaj dni do pomembnih dokazov

Petkova obravnava, ki se je komaj začela, se je tudi hitro končala, saj sodni postopek vodi nova sodnica, obenem pa je zveza napovedala, da bo čez nekaj dni imela v rokah pomembne dokaze. Ker jih mora odvetniški “trust” treh pisarn, ki zastopajo Mestno občino Koper, preučiti, naj bi bila prva glavna obravnava na vrsti šele januarja prihodnje leto.

Po odgovorih iz koprske občine sodeč, naj se ne bi nič premikalo niti glede načrtovanega doma vodnih športov v Žusterni, kar vpliva tudi na novo vizijo razvoja območja Marine Koper. Po eni od zamisli župana Borisa Popoviča v navezi z lastnikom Marine, podjetjem Grafist, morebitnimi tujimi vlagatelji in nekaterimi arhitekturnimi biroji bi po eni od različic s sprehajalno potjo povezali območje med marino in kopališčem, ki je zdaj zaradi ograje neprehodno. To bi tudi obiskovalcem s potniških ladij omogočilo neposreden dostop do obale.

Občina v boj s tremi odvetniškimi pisarnami

Mestna občina Koper s pomočjo odvetnikov iz odvetniških pisarn Čeferin, Horvat in Zorn sodnemu senatu dokazuje, da jadralci nimajo lastninske pravice na objektih in zemljišču ob Marini Koper. “To so objekti, ki jih je občina legalno lastninila kot objekte občinskega športnega pomena v skladu z zakonom o športnih objektih. Gradili so jih iz družbenih sredstev na podlagi posebnega samoupravnega sporazuma,” so nanizali utemeljitve, s katerimi nameravajo zagovarjati interese občine Koper.

V zakonu o športu iz leta 1998 med drugim piše, da postanejo športni objekti v upravljanju društev društvena lastnina, razen objektov, ki jih lokalna skupnost določi za športne objekte občinskega pomena. Prav na ta del zakona stavi občinska obramba.

Jože Ilc, odvetnik, ki brani Zvezo pomorskih športnih društev, pa pravi, da so jadralci Nautilusa in Jadra že leta 1987 s koprsko občino podpisali pogodbo o dodelitvi zemljišča v uporabo. Še pred podpisom se je s tem strinjal takratni izvršni svet skupščine Socialistične republike Slovenije (organ z močjo, ki jo ima dandanes vlada). “Objekt, v katerem sta jadralski društvi, je bil zgrajen z vsemi lokacijskimi in gradbenimi dovoljenji in je last Zveze pomorskih športnih društev,” pravi Ilc.

V občinskem arhivu ne najdejo pogodbe

Po stari zakonodaji je bilo dovoljeno prenašati družbeno lastništvo na drugega uporabnika, če je to bilo v javnem interesu. “Preden so takšno pogodbo podpisali, je morala občina pridobiti soglasje izvršnega sveta,” še enkrat opozarja odvetnik Ilc.

Slobodan Radujko, zastopnik Zveze pomorskih športnih društev, pa še pravi: “Ta podpisani dokument mora Mestna občina Koper hraniti v svojem arhivu. A tam hrani vse dokumente, le tega ne. Kljub temu nam ga bo uspelo pridobiti.”

Radujko upa, da bo spor, ki se vleče že šest let, kmalu končan. “Doslej smo za odvetnike in sodne takse porabili že več deset tisoč evrov. Občina očitno želi naše društvo finančno izčrpati.”

ALENKA PENJAK


Najbolj brano