Izpušni plini za dobro jutro

Vrtec v strnjenem jedru v Dekanih nima manevrskega prostora za širitev, zato v koprski občini že dolgo premlevajo zamisel, da bi nadomestno lokacijo iskali ob osnovni šoli Dekani. Medtem ko so načrti še v povojih, pa bližnjim stanovalcem pojenja potrpljenje zaradi prometne zmede in izpušnih plinov tik ob oknih.

Vrtec v strnjenem jedru v Dekanih nima manevrskega prostora za širitev. Foto: Nataša Hlaj
Vrtec v strnjenem jedru v Dekanih nima manevrskega prostora za širitev. Foto: Nataša Hlaj

DEKANI > Nekatere prebivalce so nevzdržne prometne razmere na ozki vaški cesti ob vrtcu tako razjezile, da so na del poti ob stavbah postavili različne ovire, s katerimi preprečujejo, da bi starši-vozniki svoje avtomobile parkirali tik ob hišah.

Rado Golja, denimo, je pred okna postavil kar lesene hlode na kamnitih postavkih. “Moral sem zavarovati svoje premoženje. Vse so mi že uničili, ko povsem brez občutka, nekateri pa tudi precej nerodno, parkirajo preblizu stavbe. Za nova okna sem odštel kar zajetno vsoto denarja,” utemeljuje svojo odločitev.

Še bolj kot to pa ga skrbijo izpušni plini, ki so jih primorani vdihovati. Njihova okna so namreč le dobrih dvajset centimetrov nad tlemi, zato ob vsakem ustavljanju avtomobilov nevarni plini prodirajo neposredno v stanovanje. “Starši nemalokrat pustijo vozila kar prižgana, ko spremijo otroka v vrtec. Sploh ne razumejo, da mi tukaj živimo. S takšnim početjem mi zastrupljajo stanovanje,” opozarja Golja. Pravi, da poleti ne more niti v miru spati, oken pa sploh ne more imeti odprtih. “Mimo nas se dvakrat na dan zapelje vsaj štirideset avtomobilov. To ni majhna številka,” ocenjuje. Dodatno težavo predstavlja cesta, ki je sicer dvosmerna, a precej ozka.

Ne čudijo torej prometni zamaški, ki dvakrat na dan povsem ohromijo ta del Dekanov. Vozniki obračajo svoje avtomobile, kjer se jim zazdi. Silijo na dvorišča, v odprte garaže, kjer pač najdejo kak manevrski kotiček. Golja meni, da bi bilo še najbolj smiselno, če bi na tem območju uvedli enosmerni promet ali pa bi vsaj staršem naročili, naj ga upoštevajo.

Dekančanka in koprska občinska svetnica Ingrid Kocjančič se zaveda problematike in upa, da bodo v koprski občini vendarle pohiteli s pripravo dokumentacije za nadomestno gradnjo. “Če bi prodali staro vilo, v kateri se nahaja vrtec, bi lahko denar namenili za gradnjo nove stavbe,” razmišlja. Spomni, da je objekt star prek sto let. “Prav ta vrtec je obiskoval že moj oče. Zdaj je vanj vpisana že četrta generacija v naši družini,” pove Kocjančičeva.

V koprski občini pojasnjujejo, da so naročili izdelavo projektne dokumentacije za umestitev nadomestnega vrtca ob osnovno šolo v Dekanih. O tem se dogovarjajo tudi z vodstvom šole. Naložbo bodo uresničili, ko jo bodo uvrstili v proračun. Kdaj predvidoma, pa ostaja neznanka.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano