Izpraznili so vse pasje bokse

Odprta vrata boksov, prazni pesjaki, nobenega laježa, nobene mačke pod nogami, na ograjah pa transparenti z napisi “Zavetišče ni smetišče”, “Zavetišče ni koncentracijsko taborišče”, “Iz zavetišča ne boste naredili pokopališča” ... Takšna je bila ponedeljkova podoba Obalnega zavetišča za živali v Dvorih pri Sv. Antonu. A v zavetišču je bilo kljub temu živahno, saj v njem neprestano dežura nekaj članov; ne želijo ga zapustiti, dokler jih ne bo k temu prisilila odločba sodišča.

Do nedelje zvečer so oddali vse živali, ki so bivale v zavetišču 
v Dvorih. Foto: Helena Race
Do nedelje zvečer so oddali vse živali, ki so bivale v zavetišču v Dvorih. Foto: Helena Race

DVORI > Vse pse so člani Obalnega društva proti mučenju živali iz zavetišča odpeljali že v nedeljo zvečer. V dveh dneh so posvojiteljem oddali približno 40 psov, kakih deset je nov začasni dom dobilo v zavetišču Astad na Opčinah, oddali so tudi približno 70 mačk.

“Zavetišče na Opčinah nam je ponudilo pomoč, z njim smo sodelovali tudi že v preteklosti. Ko so živali potrebovale večje in dražje posege, so jih vzeli v oskrbo. Večina živali pa je šla direktno v domove, precej v Italijo, nekaj tudi v Slovenijo. Ostalo jih je le nekaj prostoživečih, ki jih še niso uspeli ujeti,” pravi predsednica društva Andreja Bogataj Krivec.

Za popolno izpraznitev so se odločili po petkovih dogodkih, ko je svet obalnega zavetišča skušal doseči primopredajo zavetišča koprski Komunali. “Če bi morali oditi, nasilno ali kakorkoli, nismo želeli pustiti živali tu. Ker smo njihovi lastniki, vpisani tudi v centralnem registru, smo vprašali, kako bi lahko prišli do njih. Rekli so nam, da po predhodni najavi v času uradnih ur, ki bodo od 9. do 13. ure od ponedeljka do petka,” pojasnjuje.

Kljub temu, da so oddali vse pse iz zavetišča, pa v društvu niti približno niso pripravljeni prepustiti tudi prostorov. Že nekaj dni neprestano dežurajo v Dvorih, v zavetišču celo prespijo. “Nočemo nasilnega prevzema, medtem ko nas ni tu,” utemeljujejo svojo odločitev. Andreja Bogataj Krivec pa napoveduje, da prostovoljno ne bodo odšli: “Počakali bomo sodni sklep ali kakršnokoli pravno osnovo, da moramo prostore zapustiti.” Ti so sicer v lasti istrskih občin.

Obalno društvo proti mučenju živali od petkovega sklepa treh istrskih županov ne opravlja več javne službe skrbi za živali. Kljub temu so v teh dneh priskočili na pomoč živalim, ki so jih potrebovale. “Svojo dejavnost opravljamo, čeprav je od petka prostovoljna,” pravi predsednica društva.

Da lahko njih pokličejo na pomoč, če kdo opazi žival, ki to potrebuje, pa pravijo tudi na Komunali in obljubljajo, da bodo zanjo poskrbeli. Zagotovljeno imajo tudi hrano in opremo, potrebno za oskrbo živali, zagotavljajo. Nenazadnje so pred nedavnim - prav zato, da bi delala v zavetišču - zaposlili tudi veterinarko Matejo Suklan, ki se za zdaj ukvarja bolj z birokracijo in evidencami.

Medtem pa sta se danes še enkrat sestala Andreja Bogataj Krivec in direktor Komunale Gašpar Gašpar Mišič. Mišič je predlagal, da bi javno podjetje in društvo sodelovala in skupaj skrbela za zapuščene živali - Komunala naj bi poskrbela za administracijo in veterinarsko oskrbo, člani društva pa bi bdeli nad vsakodnevno oskrbo živali.

Mišičev predlog za ODPMŽ ni sprejemljiv. Kot razlog med drugim navajajo opozorilo občinske svetnice Polke Boškovič, da Komunala Koper nima pravne podlage za sklepanje kakršnihkoli pogodb o sodelovanju, saj še ni interventni izvajalec javne službe. Morebiten sklep župana Popoviča, s katerim naj bi Komunalo Koper določil kot interventnega izvajalca namreč ni bil predložen občinskemu svetu v potrditev.

HELENA RACE


Najbolj brano