Izposodili so si žive knjige

Kulturno izobraževalno društvo Pina je v sodelovanju z ankaransko občino minulo soboto izvedla tako imenovano Živo knjižnico. Gre za prvi tovrstni dogodek v slovenski Istri, na katerem so vlogo knjige prevzeli ljudje, ki iz različnih razlogov poosebljajo določene stereotipe in predsodke. Odziv je bil zelo dober, saj so izvedli kar 35 branj.

 Foto: Arhiv Pina
Foto: Arhiv Pina

ANKARAN > Kaj je živa knjižnica? “Ta predstavlja sredstvo, s katerim preko inovativne metode aktivnega dialoga ozaveščamo in izobražujemo o človeških vrednotah, človekovih pravicah ter spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Knjige v Živi knjižnici so namreč predstavnice in predstavniki različnih manjšin, družbeno ogroženih skupin oziroma vsi, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki, ter so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z obiskovalci knjižnice,” so sporočili iz Pine.

Obiskovalci so si na sobotnem dogodku lahko izposodili naslednje žive knjige: pripadnico muslimanske vere, veganko, astrologinjo, 'geek-a', fizika, akademskega kiparja, ateista, metalca, invalida, mladega španskega prostovoljca na delu v Sloveniji, aktivistko, osebo z izkušnjo izgube spomina, nevladnika, prekernega samostojnega podjetnika, geja in lezbijko.

“Pozitiven odziv s strani lokalnega prebivalstva je pokazal na to, da je potreba po tovrstnih dogodkih velika, še posebej zaradi nizke stopnje ozaveščenosti in dogodkov, ki se v Sloveniji dogajajo na področju drugačnosti,” je povedal Borut Jerman, programski vodja KID PiNA.

NR


Najbolj brano