Izolska urgenca mora biti nared čez devet mesecev

Po dobrih dveh tednih, kar so ob izolski bolnišnici začeli s pripravami za gradnjo novega urgentnega centra, vrednega 5,6 milijona evrov, bodo danes zanj postavili temeljni kamen. Nared naj bi bil prve dni septembra prihodnje leto, ko naj bi v njem začeli sprejemati prve urgentne bolnike.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Urgentni center je del državnega projekta gradnje urgentnih centrov ob regionalnih bolnišnicah z evropskim denarjem. Manjši del prispeva država - lastnica bolnišnic.

Državna reorganizacija urgentne službe

V izolski bolnišnici (SBI) naj bi v novem centralnem bloku združili zdajšnjo Centralno urgentno službo istrskih zdravstvenih domov (ZD), PHE koprskega ZD in dosedanje urgentne ambulantami SBI. V. d. direktorja Radivoj Nardin omenja, da “mora v kratkem zdravstveno ministrstvo doreči še strokovna vprašanja o delovanju urgentne dejavnosti, njene organiziranosti, normative in poskrbeti, da bo to poenoteno.”

Dodaja, da bo v novem izolskem urgentnem centru delo potekalo drugače, namenjeno bo celotni regiji, novost bo, denimo, opazovalna enota.

Centralni urgentni blok bo zrasel na zelenici pred sedanjim (začasnim) vhodom) in ga bodo gradbeno povezali s stavbo SBI.

Med tem bodo z južnega pročelja uredili glavni vhod z avlo, za kar denar prispeva zdravstveno ministrstvo. Že aprila prihodnje leto naj bi bolniki in obiskovalci vstopali v SBI skozi novi glavni vhod, nova centralna urgenca pa naj bi prve urgentne bolnike sprejela v prvi polovici septembra prihodnje leto.

Z denarjem EU

Ureditev urgentnega centra je vredna okrog 5,6 milijona evrov, všteta je tudi oprema. Gre za kompleks s skupno površino približno 1500 kvadratnih metrov, glavnina od teh bo novogradnja, približno petina pa sedanjih prostorov, ki jih bodo prilagodili novi urgenci.

“Glavnina denarja je iz kohezijskih skladov, 15 odstotkov prispeva država,” navaja Jani Dernič, koordinator gradnje med izvajalcem (na razpisu je bil izbran idrijski Kolektor Koling) in investitorjem (zdravstvenim ministrstvom). “Za zdaj bodo obiskovalci in bolniki še hodili mimo zavarovanega gradbišča. Te dni bo znano, kateri izvajalec je bil izbran za ureditev glavnega vhoda in avle, ki mora biti nared do aprila prihodnje leto, saj bo sedanji vhod namenjen le še urgenci.”

Z gradnjo urgentnega centra v Istri bi morali začeti že pred letošnjim oktobrom, a se je zapletlo zaradi zagotavljanja denarja na ravni države in v primeru SBI za zagotovitev denarja za ureditev avle in novega glavnega vhoda.

JASNA ARKO


Najbolj brano