Izolska ladjedelnica in koprski Inde kmalu v lasti slabe banke

DUTB bo kmalu razpolagala s 4,2 hektara zemljišči ob izolski ladjedelnici in kompleksom nekdanje koprske tovarne Inde. Zemljišča v Izoli veljajo za najbolj dragocena, na ugodni lokaciji je tudi nekdanji tovarniški kompleks v Kopru, ki pa ga je zaradi dotrajanosti treba porušiti. Omenjene nepremičnine so pred tremi oziroma štirimi leti pristale v stečajni masi Kraškega zidarja in Konstruktor Investa.

O usodi enega najlepših območij v Izoli bo že v kratkem  
odločala slaba banka.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
O usodi enega najlepših območij v Izoli bo že v kratkem odločala slaba banka.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Gradbinca sta zemljišča leta 2007 zastavila pri NLB, kasneje so terjatve prenesli na DUTB, ki ima na njih ločitveno pravico za 19,3 milijona evrov.

Stečajna upravitelja Kraškega zidarja in Konstruktorja Investa, Simona Goriup in Silvo Zorec, sta izolska zemljišča kot tudi koprski tovarniški kompleks kar dvakrat skušala prodati na dražbi. Pri tem nista bila uspešna. Poznavalci menijo, da so temu botrovale navite cene; v Izoli naj bi dosegale vrednosti, značilne za Azurno obalo. Tudi zato sta se Goriupova in Zorec na ponovitvenih dražbah odločila za likvidacijsko vrednost nepremičnin. Določil jih je sodni cenilec za gradbeništvo Srečko Koritnik.

Februarja letos so območje ladjedelnice prodajali za 9,18 milijona evrov, novembra 2013 pa so samo polovico zemljišč vrednotili na 7,86 milijona. Tudi tovarniški kompleks so septembra lani skušali prodati za tri milijone evrov, še novembra 2013 pa so zahtevali 3,8 milijona. Kraški zidar je zanj želel iztržiti kar 4,4 milijona evrov.

Koprska občina je stečajna upravitelja večkrat pozvala, naj v tovarniškem kompleksu odstranita nevarne ruševine, tudi zato, ker s poškodovane kritine veter odnaša azbestni prah. V nevarne prostore občasno zaidejo brezdomci. Oktobra lani so jih zasedli mladi Koprčani in od februarja letos je Inde prizorišče novega družbenega gibanja, imenovanega Ustvarjalna platforma Inde.

Ker Goriupova in Zorec s prodajo celotnega “paketa” nepremičnin nista bila uspešna, sta se odločila za javni poziv upnikom, naj prevzamejo premoženje (Goriupova resda še ni dokončala vseh postopkov). Prodaja posameznih delov naj bi bila uspešna predvsem v primeru tovarniškega kompleksa. V obeh primerih pa je zastavni upnik DUTB, ki se mora formalno zjasniti v 15 dneh. Kakšne načrte imajo z nepremičninami v DUTB, ne razkrivajo. “Ker postopki še tečejo, jih ne moremo komentirati. Lahko povemo le, da za nakup območja izolske ladjedelnice in kompleksa nekdanje tovarne Inde v Kopru ni bilo interesa. Zato smo se odločili, da jih sami prevzamemo,” skopo odgovarjajo. Nepremičnine naj bi skušali prodati, za zdaj naj ne bi imeli kupca. Krivo naj bi bilo tudi to, da za zemljišča v Izoli ni sprejetega občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Tako ni jasno, kaj je tam dopustno graditi.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano