Izolska bolnišnica lani poslovala z dobičkom

Svet Splošne bolnišnice Izola (SBI) se je danes na svoji zadnji seji v tej sestavi seznanil z letnim poročilom bolnišnice za preteklo leto. SBI je v letu 2016 poslovala z nekaj več kot 485.000 evrov dobička. Pri tem so realizirali 45,7 milijona evrov prihodkov, kar je dobrih deset odstotkov več kot leto prej in sedem odstotkov več od načrtov.

SBI je v letu 2016 poslovala z nekaj več kot 485.000 evrov 
dobička.  Foto: STA
SBI je v letu 2016 poslovala z nekaj več kot 485.000 evrov dobička.  Foto: STA

IZOLA > Podoben porast je bilo zaznati tudi pri odhodkih, ki so skupno znesli 45,2 milijona evrov. Prihodki so sicer porasli v vseh kategorijah, ključni razlog pa je bil v povečanju izvedenega programa. Med stroški se je največja posamična postavka, tj. stroški dela, povečala za devet odstotkov, na kar sta najbolj vplivala zaposlovanje za potrebe urgentnega centra in sprostitev napredovanj.

Kot je opozoril direktor bolnišnice Radivoj Nardin, so kljub temu zaposlovali zelo racionalno, pri tem pa je spomnil tudi na splošne razmere v zdravstvu, saj je večina splošnih bolnišnic v istem obdobju poslovala negativno.

Člani sveta zavoda so poleg seznanitve s poročilom o poslovanju potrdili tudi predlog vodstva bolnišnice za slabitev terjatev, daljših od 90 dni, v višini 114.000 evrov, ter za dokončni odpis zastaranih oziroma neizterljivih terjatev v višini 94.000 evrov.

Med drugim so člani sveta podprli tudi predlog spremembe ustanovitvenega akta bolnišnice, ki bo omogočil, da SBI z lastnimi zaposlenimi opravlja dejavnost bifeja in prodaje medicinsko tehničnih pripomočkov. Kot je pojasnil direktor, gre za ukrep, s katerim bodo pokrivali zmanjšane prihodke na račun nižjih izplačil bolnišnici ter višje izdatke zaradi stroškov napredovanj, regresov itn. Omenjeno naj bi skupno predstavljalo med 1,6 in dvema milijonoma evrov manj prihodkov.

Prav tako je svet zavoda odločil o načinu objave razpisa za novega strokovnega direktorja SBI, saj se sedanjemu strokovnemu direktorju Feliceju Žiži v kratkem izteče štiriletni mandat.

STA


Najbolj brano