Izolani nekdaj in zdaj

Manziolijeva palača je bila v četrtek pretesna za vse, ki so si želeli ogledati razstavo Obrazi Izole. Drenjali so se protagonisti razstave, skupaj s sorodniki in prijatelji, drenjali so se njihovi radovedni sosedje.

Vojko Vojvoda, ki je pred upokojitvijo vodil Center za kulturo, šport in prireditve, kaže na fotografijo, na kateri je na začetku ribiškega pomola   s predsednikom društva likovnih umetnikov Lik   Zorkom Dežjotom -  leta  1960 in  2014 Foto: Mirjana Cerin
Vojko Vojvoda, ki je pred upokojitvijo vodil Center za kulturo, šport in prireditve, kaže na fotografijo, na kateri je na začetku ribiškega pomola s predsednikom društva likovnih umetnikov Lik Zorkom Dežjotom - leta 1960 in 2014 Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Čeprav je želel avtor razstave koprski fotograf Zdenko Bombek prikazati, kako se je Izola spremenila v zadnjih šestih desetletjih, je obiskovalce veliko bolj zanimalo, kakšni so bili njihovi znanci v rosnih letih.

Izolani za Koprčani

Bombek si je najprej priskrbel stare fotografije 64 Izolank in Izolanov, in sicer iz obdobja med letoma 1950 in 1980. Zatem je te posameznike fotografiral na istih mestih, ob podobni svetlobi in s podobno telesno držo ter mimiko obraza. Na ta način je omogočil neposredno primerjavo.

Sprva je Izolane izbiral med svojimi znanci, kasneje med znanci znancev. “Vsi so z veseljem sodelovali in se prepustili nostalgiji. Vedeli so tudi, da sem podobno razstavo pred dvema letoma pripravil v Kopru. Nekateri pa niso našli starih fotografij, še zlasti izolski ribiči, ali fotografije niso nastale v Izoli,” pojasnjuje Bombek. S projektom se je ukvarjal poldrugo leto. Pri delu je užival, naporno mu je bilo zgolj zadnja dva meseca: “Pripraviti smo morali kataloge, plakate in video produkcijo, kjer mi je na pomoč priskočila koprska televizija s svojim arhivom.”

Finančno ga je podprla izolska občina, pritegnil je številne sponzorje. Pravi, da je pokril vse stroške, koliko so znašali, pa ne želi razkriti.

Na ogled najmanj do avgusta

Ker je organizatorjem ponagajal dež, so morali razstavo namesto na Manziolijevem trgu pripraviti v treh zaprtih prostorih, v spodnjem delu Manziolijeve palače ter v galerijah Alga in Insula. Fotografije bodo najdlje na ogled v Manziolijevi palači (do 9. septembra), nekaj dni manj v Algi, do 5. avgusta pa v Insuli.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano