V Izoli sadijo magnolije in platane

Danes so v Izoli posadili deset magnolij, ki bodo nadomestile obolele palme na Sončnem nabrežju, jutri pa štiri platane na vzhodni vpadnici v Izolo in sedem platan na Tomažičevi ulici.

V Izoli sadijo magnolije, ki bodo nadomestile obolele palme 
na Sončnem nabrežju.  Foto: Občina Izola
V Izoli sadijo magnolije, ki bodo nadomestile obolele palme na Sončnem nabrežju.  Foto: Občina Izola

IZOLA > V prihodnjih dneh nameravajo skupno posaditi 24 dreves. Sajenje bodo zaključili v soboto, 8. aprila, na dan za spremembe. V parku na Velikem trgu bodo posadili tri palme, s ciljem, da bi ostal tak, kot ga imajo mnogi v spominu. Drevesa bodo že pred posaditvijo obvarovali pred škodljivci. Tudi v prihodnje bodo drevesa sadili postopoma, v več fazah.

Drevesa sadijo v okviru projekta Izola - zeleno mesto, ki se je začel lani, v katerem občina in Komunala Izola skrbita za dodatno ozelenitev mesta. Predvideli so posaditev 64 dreves na različnih lokacijah. Devetnajst so jih posadili lani, in sicer šest koprivovcev ob otroškem igrišču v Jagodju in devet na plaži Svetilnik, Tomažičevo ulico pa krasijo štiri nove platane. Prejšnji teden so obrezali drevo na izolski tržnici, saj so krošnje segale nad strehe bližnje stavbe. Posledično so se z odpadnim listjem pogosto mašili odtoki, ob deževju pa je zamakalo stanovanje.

V Komunali si prizadevajo, da bi bila Izola čim bolj zeleno mesto in da bi drevesa, ki jih zaradi bolezni ali ogrožanja varnosti posekajo, tudi nadomestili. V zadnjih nekaj letih so tako v občini zasadili 47 dreves.

Projekt je vreden slabih 19.000 evrov, pripravili pa so ga na Komunali Izola, kjer strokovna komisija izbira drevesa, ki so nealergena in ki sovpadajo z okoljem.

AZ


Najbolj brano