Izola kmalu na kolesarskem zemljevidu

Skupina navdušenih izolskih gorskih kolesarjev že več mesecev ureja kolesarki park na občinskem zemljišču na Polju. Uradno ga bodo odprli 28. februarja z dvodnevnim Adria Bike Showom.

Vid Maglica Foto: Mirjana Cerin
Vid Maglica Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Občina je avgusta lani dala 5825 kvadratnih metrov veliko zemljišče za dve leti v brezplačno uporabo Klubu gorskih kolesarjev Obala. Pogodbo je mogoče tudi podaljšati. V občinski upravi želijo spodbujati kolesarstvo, ker je Izola primerna kolesarska destinacija vse leto. Presenetila jih je tudi samoiniciativnost društva, ki šteje 40 članov in ga vodi Vid Maglica. “Občina jim je dala zemljišče, vse ostalo so naredili sami,” je jasna županova svetovalka Kristina Zelić. Sami bodo morali tudi vzdrževati park, ga po potrebi ozeleniti in poleti namakati.

Maglica pojasnjuje, da so predvideli dva poligona oziroma “pumptreka”, enega za odrasle in drugega za otroke. Čeprav so z urejanjem parka začeli še pred poletjem, vseh del še niso končali, ker jim je nagajalo vreme. “Nekatere kuclje moramo še povišati in počakati, da se ves teren utrdi,” pravi. Pri tem si bodo pomagali z apnom in vibrirno ploščo, s katero v gradbeništvu običajno ravnajo teren. Na začetku so veliko časa porabili za čiščenje območja, “na katerem je bilo za več tovornjakov odvržene bele tehnike in drugih odpadkov”.

Čeprav bodo park zaklepali, Maglica napoveduje, da ga bo lahko uporabljal vsakdo, a na lastno odgovornost. Uradno ga bodo odprli z dvodnevnim Adria Bike Showom, ki ga pripravlja Vital Care - izolski zavod za vitalno življenje. Odprtju bo sledila 40-kilometrska rekreativna tura za gorske kolesarje, napoveduje Dejan Godec iz Vital Carea. 1. marca se bo za veliko nagrado Izole na krožni, 143-kilometrski dirki, nad katero bo bdela Kolesarska zveza Slovenije, pomerilo 25 profesionalnih ekip s po osmimi člani. “To bo prvo letošnje evropsko kolesarsko tekmovanje na tako visoki ravni, teden kasneje bo v Poreču. V obeh dneh pričakujemo tisoč rekreativnih kolesarjev. Izolo želimo umestiti na kolesarski zemljevid,” napoveduje Godec.

Poleg tekmovanja bodo pripravili še kolesarjenje za rekreativce, družinsko kolesarjenje, krožno vožnjo po Izoli za ležeča kolesa in tricikle, mini kolesarjenje po Sončnem nabrežju za najmlajše in dvodnevni sejem na Lonki.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano