Izola bo največje primorsko mesto

V Izoli se iztekajo priprave na proslavo Priključitev Primorske matični domovini. Organizatorja, Združenje borcev za vrednote NOB Izola in občina Izola, prihodnjo soboto, 13. septembra, pričakujeta 10.000 obiskovalcev.

Emil Čebokli (z leve), izolski župan Igor Kolenc, Slobodan Radujko, Zvonka Radojevič in Andrej Bertok  bdijo nad izvedbo proslave Foto: Alenka Penjak
Emil Čebokli (z leve), izolski župan Igor Kolenc, Slobodan Radujko, Zvonka Radojevič in Andrej Bertok bdijo nad izvedbo proslave Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Program proslave, ki bo z kulturnim, športnim in gastronomskim delom povezala že 67. obletnico priključitve Primorske matični domovini, so sestavili v izolskem Centru za kulturo, šport in prireditve. Zvonka Radojevič napoveduje 400 nastopajočih, ki bodo v centru Izole, med Lonko in Velikim trgom, spletali celodnevni program. Med njimi posebej izpostavlja orkester Slovenske vojske, tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič ter Združene otroške in mladinske pevske zobre Glasbene šole Koper in podružnice Izola. Proslava se bo začela na Lonki, in sicer ob 11. uri, slavnostni govornik pa bo Janez Stanovnik, častni predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije.

Glavne organizacijske niti vleče Slobodan Radujko, predsednik Združenja za vrednote NOB Izola, večinoma zadovoljen, saj so Primorci pokazali neverjetno pripravljenost na sodelovanje, malo pa je razočaran: na prošnje, naj z donacijo podprejo prireditev, se ni odzvalo niti eno od 30 primorskih podjetij. Pričakovali so, da bodo zbrali desetino denarja ob predvidenih 60.000 evrov, kolikor naj bi bilo skupaj stroškov, pa se temu niso niti najmanj približali. “Tega ne bom komentiral,” je povedal Radujko.

Na poziv k sofinanciranju prireditve so se odzvale skoraj vse primorske občine, tudi najbližji sosedi Koper in Piran.

Zaradi številnih ljudi, ki bodo preplavili izolska parkirišča in ulice, se bodo morali Izolani pripraviti na spremembe prometnega režima. Njim gre tudi apel Emila Čeboklija, ki je odgovoren za varnost prometa in same organizacije prireditve. “Prosimo za razumevanje. Zavedamo se, da posegamo v vaše utečeno življenje, ampak tega dogodka se bomo vsi po lepem spominjali še dolga leta.”

Večina obiskovalcev se bo pripeljala z avtobusi, 70 jih pričakujejo, zato to predstavlja tudi največji logistični zalogaj. Potniki bodo z avtobusov izstopali na vseh glavnih avtobusnih postajah, avtobusi bodo na potnike čakali parkirani na Rudi, pri Mehanu in na Industrijski cesti, ki bo postala izjemoma enosmerna od Kajuhove do krožišča pri avtokampu Jadranka.

Na območju nekdanje Ribe bo urejeno parkirišče za nastopajoče, pomembno vlogo pa bo odigralo prizorišče nekdanje tovarne Argo: postalo bo glavni prostor za parkiranje osebnih avtomobilov obiskovalcev. Prebivalce Kopra in Pirana vabijo, da uporabijo tudi lokalni prevoz, saj avtobusi svojih linij ne bodo spreminjali.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano