Izmenjava tudi za starostnike

Tako kot na izmenjave odhajajo študenti, se lahko za nekaj dni preselijo tudi stanovalci domov za starejše. V spletni portal, ki to omogoča, se je vključil tudi dom iz Lucije.

Sonja se je z Gorenjske za nekaj dni preselila k morju
Sonja se je z Gorenjske za nekaj dni preselila k morju  

LUCIJA > “Stanovalcem smo želeli ponuditi nove izkušnje, priložnost, da spoznajo druge kraje in nove ljudi, hkrati pa jim zagotoviti varnost,” o zamisli za izmenjavo pravi Barbara Milavec, socialna delavka v centru za starejše občane v Luciji. Povezali so se v portal LinkedAge, ki omogoča iskanje parov, ki bi si želeli za nekaj časa zamenjati domovanji. Možnost izmenjave so predstavili stanovalcem doma in njihovim svojcem in tako je gospa Helena za en teden iz Lucije odpotovala v dom Viharnik v Kranjsko goro, z Gorenjske pa je k morju prišla gospa Sonja. Z “dopustom” sta bili obe zadovoljni in bi izkušnjo še kdaj ponovili.

“Izmenjava je namenjena tistim stanovalcem, ki lahko sami skrbijo zase, tako da se v novem okolju lahko aktivno vključijo v dejavnosti, spoznavajo nove ljudi in uživajo v novem okolju. Plačati morajo le potne stroške, dodatnih stroškov nimajo,” pojasnjuje Barbara Milavec.

Prepričana je, da bo pozitivna izkušnja obeh stanovalk spodbudila še druge, da se prijavijo za izmenjavo. S tem tudi podirajo tabuje o bivanju v domovih za starejše in dokazujejo, da niso hiralnica in zadnja postaja pred koncem življenjske poti. HR


Najbolj brano