Izboljšali so več kot polovico cevi

Projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema v Istri, s katerim od konca oktobra leta 2013 v cevovodih izboljšujejo tlak in posledično zmanjšujejo puščanja, se počasi preveša v sklepno etapo. Po naših informacijah je zdaj odprtih devet ali deset gradbišč, z deli pa naj bi končali ob koncu marca. A ko smo informacijo želeli preveriti pri pristojnih, smo naleteli na nerazumljiv molk.

Izolska Dantejeva ulica  je razkopana že od  21. oktobra, kar voznikom povzroča precej težav. Do jutri  naj bi jo  preplastili z grobim asfaltom.    Foto: Mirjana Cerin
Izolska Dantejeva ulica je razkopana že od 21. oktobra, kar voznikom povzroča precej težav. Do jutri naj bi jo preplastili z grobim asfaltom.  Foto: Mirjana Cerin

ISTRA > Če bodo s hidravličnimi izboljšavami res končali v treh mesecih, potem ne bodo imeli težav s črpanjem kohezijskega denarja. Glavnino projekta, 6,4 milijona evrov, financira EU (v okviru razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013). Zato morajo projekt skleniti do sredine prihodnjega leta.

Doslej opravili 65 odstotkov dela

Naročnik je koprska občina. Istrske občine pa skupaj prispevajo več kot 1,5 milijona evrov. Kljub temu nismo izvedeli, kako potekajo dela. V Rižanskem vodovodu in podjetju Grafist, ki je vodilni partner, so nas napotili na koprsko občinsko upravo, tam pa so nas preusmerili na ljubljansko podjetje Dialog, ki zanje opravlja komunikacijske storitve. Sto kilometrov stran od istrskih gradbišč so nam lahko povedali le, da bo do konca leta opravljenega 65 odstotkov dela. “Od predvidenih 18.379 metrov primarnih vodovodov bo obnovljenih 14.699 metrov, kar je skladno s terminskim in finančnim načrtom,” je povedala Maša Vodušek iz Dialoga.

Po naših informacijah ima Grafist v konzorciju skupaj z Adriaingom, CPK in Godino v tem obdobju odprtih devet ali deset gradbišč: ob Luki Koper, v Semedeli in Olmu, na Tribanski cesti, Gažonu, Šaredu (tam zaradi zaščite vodovoda širijo cesto), na Maliji, v Dantejevi ulici in pri čolnarni na Bernardinu. Obnavljajo tudi tri vodovodne rezervoarje: na Šaletu, v Jagodju in Dekanih. Izboljšave hidravličnega sistema pa morajo opraviti še najmanj v Partizanski ulici v Kopru, na Južni cesti v Izoli, v Kortah in ob gostilni Marička v Sečovljah.

Skupna vrednost projekta hidravličnih izboljšav je devet milijonov evrov brez davkov. Zbrali jih bodo po naslednjem ključu: 6,4 milijona evrov iz kohezijskega sklada, 1,1 milijona evrov iz državnega proračuna in 1,5 milijona evrov iz občinskih proračunov. 57-odstotni delež prispeva koprska, 29-odstotni izolska in 14-odstotni piranska občina. Občine bodo plačale tudi davek.

V podhodu začasne spremembe

V podhodu pri stavbi koprske policijske uprave dela končujejo, zaradi del pa je vožnja z avtomobilom zdaj prepovedana. Delavci Grafista bodo kopali še en teden, sledil bo tlačni preizkus vodovoda. Nazadnje bo CPK asfaltiral cestišče. Čeprav vozniki ne smejo uporabljati podhoda, koprska policija ni zaznala, da bi zaradi tega nastajale težave.

Ali v koprski občini morda razmišljajo o spremembi prometnega režima v podhodu, ki je bil pred leti namenjen samo pešcem in kolesarjem? Kot kaže, se tega ni bati. S koprske občine so sporočili, da bodo ohranili sedanji prometni režim. Krajani so ga vzeli za svojega, razbremenjuje pa tudi prometne konice.

MC, AP


Najbolj brano