Izbirali bodo Županovo vino in oljčno olje

Mestna občina Koper je, že deseto leto zapored, objavila natečaj za Županovo vino in oljčno olje. Natečaja sta objavljena na uradni občinski spletni strani, rok za prijavo je 6. januar 2017.

Mestna občina Koper je  objavila natečaj za Županovo vino in 
oljčno olje 2017. Prijave bodo sprejemali do 6. januarja. Foto: Jaka Jeraša
Mestna občina Koper je objavila natečaj za Županovo vino in oljčno olje 2017. Prijave bodo sprejemali do 6. januarja. Foto: Jaka Jeraša

KOPER > Na natečaj za Županovo vino 2017 se lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, ki pridelujejo vino izključno iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Vpisani morajo biti v register pridelovalcev grozdja in vina pri upravnem organu, imeti morajo dovoljenje za stekleničenje vina, urejeno blagovno znamko na trgu in izpolnjevati druge pogoje natečaja. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina obveznih sort, to sta malvazija in/ali refošk, ne glede na letnik trgatve.

Tudi na natečaju za Županovo oljčno olje lahko sodelujejo registrirani pridelovalci oljčnega olja s stalnim prebivališčem v koprski občini, katerih oljke oziroma oljčno olje so izključno iz okoliša slovenske Istre, prav tako morajo ustrezati ostalim pogojem natečaja. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce deviškega oljčnega olja.

Vzorce prijavljenih vin in olj bo ocenjevala strokovna ocenjevalna komisija, zmagovalce natečajev pa bodo javno razglasili na prireditvi 20. januarja. Zmagovalna vina in olja bo občina odkupila za protokolarne in promocijske namene. Dodatne informacije nudijo v Turistični organizaciji Koper.

V naslednjih dneh pa bo izšel svetovni vodič med oljčnimi olji Flos Olei 2017. V njem je objavljenih tudi sedem oljkarjev iz slovenske Istre, od tega pet iz koprske občine, in sicer Ekološka Kmetija Bem, Vanja Dujc, Olično Olje Jenko, Ekološka Kmetija Morgan in Školarice Škofije.

Uvrstitve na najvidnejša mesta v vodiču so zelo odmevne med oljkarji in za najbolje ocenjene prinašajo veliko zanimanja. Koprska občina bo tistim sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2017, katerih vzorci oljčnega olja so v letošnjem vodniku in se bodo na to mednarodno tekmovanje prijavili tudi v letu 2017, krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja za vodnik Flos Olei 2018, so sporočili iz občinske uprave.

Spletno uredništvo


Najbolj brano