Iz zbirke so odleteli trije Vrani

Več kot sto slik iz umetniške zbirke družbe OMV Slovenija čaka na novega lastnika. Družba jih je v prodajo ponudila v soboto, a je našla kupce samo za tri platna koprskega slikarja Toma Vrana.

Obudimo novo življenje, delo Jožeta Kumerja, je vzbujala kar 
nekaj zanimanja. 

 Foto: Sonja Ribolica
Obudimo novo življenje, delo Jožeta Kumerja, je vzbujala kar nekaj zanimanja.  Foto: Sonja Ribolica

LUCIJA > Se spomnite, katero sliko ali grafiko ima vaš šef v svoji pisarni? Ali pa delo katerega avtorja visi na hodniku, ki ste ga stokrat prehodili? Vseh slik in grafik, ki so visele v nekdanji stavbi OMV Slovenija, si najbrž ni zapomnil nihče. Bilo jih je več kot sto. Natančneje, vsaj 105 - toliko jih je družba v soboto v Luciji ponudila kupcem.

OMV Slovenija je dolgo leta domovala v Istrabenzovi stavbi na Ferrarski ulici v Kopru, pred časom pa so se preselili v novejšo stavbo v Ulici 15. maja. Dobro leto po selitvi so se odločili, da slik ne bodo obdržali, zato so jih v soboto ponudili v prodajo.

Osrčje umetnostnega fonda predstavljajo slike in grafike akademskega slikarja Zvesta Apollonia, zaokrožujejo pa ga dela slikarjev ter mojstrov grafičnega izražanja, kot so Herman Pečarič, Tomo Vran, Lojze Spacal, Erik Lovko, Danilo Jejčič, Aleš Sedmak, Samuel Grajfoner in drugi.

Najdražja je bila Apolllonijeva slika Zima v Kanegri, za katero je bilo treba odšteti 5000 evrov, najcenejša, akvarel, pa je bila naprodaj za 90 evrov.

Na sobotni prodaji v Luciji se kupcev ni prav trlo; bilo jih je veliko manj kot slik in grafik. Nekateri so prišli samo pogledat, drugi so se ogreli za kakšno sliko, a so si vzeli čas za premislek, trije kupci pa niso veliko pomišljali. Prva dva sta bila tako rekoč stara znanca kupljenih platen, saj sta zaposlena v OMV Slovenija. Oba sta se odločila za deli Toma Vrana. Platno tega koprskega slikarja je ogrelo srce menedžerja Marina Mohorčiča in njegove partnerke, znane odvetnice Monike Mavsar: “Lepo platno je, a ne? Obesil ga bom v dnevno sobo, sliko istrske vasi, delo slikarja Alojza Jurce, pa bom premaknil na drugo steno dnevne sobe,” si je Mohorčič že predstavljal novo domovanje za barvito platno, za katerega bo odštel 1200 evrov. “Zelo so mi všeč slike Viktorja Birse, ki sem ga, v njegovih poznih letih, tudi osebno spoznal. A tu njegovih slik ni,” je razlagal Tomaž Može, direktor Primorske gospodarske zbornice.

Za dodatna pojasnila k posameznim slikam je poskrbel strokovnjak in sodni cenilec za umetnost dr. Ferdinand Šerbelj. “Cene so zelo ugodne, saj kupcu ni treba plačati nobene provizije, kot jo zaračunavajo posredniki. Zato ob toliko neprodanih slikah pravim - to je zamujena priložnost,” je menil Šerbelj. OMV Slovenija bo dela iz svoje umetniške zbirke prodajala tudi še kasneje.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano