Iz sistema ogrevanja na Markovcu ni mogoče izstopiti

Osnovna šola Antona Ukmarja na Markovcu in tamkajšnji vrtec bosta do septembra povsem energetsko sanirana. Z novim načinom ogrevanja sta objekta postala energetsko samozadostna in bi se zato lahko tudi izključila iz sistema ogrevanja kotlovnice na Markovcu. Vendar to ni možno, zatrjujejo v kurilnem odboru.

Osnovno šolo na Markovcu te dni obdajajo kupi izolacije, ki jo bodo namestili na fasade in podstrešje Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Osnovno šolo na Markovcu te dni obdajajo kupi izolacije, ki jo bodo namestili na fasade in podstrešje Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Koprska občina ima na Markovcu 73 stanovanj, ki so priključena na sistem ogrevanja kotlovnice na Markovcu, osnovno šolo Antona Ukmarja in tamkajšnjo enoto vrtca. V letu 2013 so za ogrevanje šole plačali kar 107.700 evrov, za ogrevanje vrtca pa 23.287 evrov. Energetske sanacije obeh objektov so se lotili že leta 2013 in jo do zdaj skoraj že zaključili.

Zakon ne omogoča izstopa

Na koprski občini pojasnjujejo, da so v sklopu energetske sanacije v objekta namestili toplotne črpalke, sanacija pa zajema tudi izolacijo fasad, podstrešja in tal ter zamenjavo oken in vrat. Predvsem pa predvideva vzpostavitev samostojnega vira ogrevanja tako za šolo kot za vrtec, to pomeni, da bi iz sedanjega daljinskega načina ogrevanja preko kotlovnice na Markovcu prešli na lastne električne toplotne črpalke.

Na naše vprašanje, ali to pomeni, da bodo izstopili iz sedanjega načina ogrevanja preko kotlovnice in ali je to sploh možno, niso jasno odgovorili. “Pobude za to so že bile, vendar smo občini jasno povedali, da tega ne energetski ne stanovanjski zakon ne omogočata. Solastninski pravici se ni mogoče kar tako odpovedati, to bi nenazadnje lahko pomenilo razpad sistema,” pravi podpredsednik kurilnega odbora Ivan Maras.

Fiksni del stroškov ostane

Kurilni odbor je koprski občini že omogočil, da se je izenačila z ostalimi uporabniki ogrevanja kotlovnice na Markovcu, tako da šole in vrtca ne obravnavajo več kot industrijske objekte, ki imajo nekoliko dražjo tarifo. “Zdaj ogrevanje plačujeta tako kot vsi ostali stanovalci. Presodili smo, da je to korektno in to smo jim v skladu z zakoni in predpisi tudi lahko omogočili,” še pravi Maras.

Šola in vrtec imata svoja števca in bosta lahko ogrevanje iz kotlovnice omejila, vseeno pa bo morala občina kotlovnici plačevati fiksni del stroškov, kot to določajo pravila. “Zdaj ko je kotlovnico dejansko prevzel nov upravnik, Istrabenz Plini, pregledujemo, koliko dejansko znašajo fiksni stroški in za koliko jih je mogoče znižati za vse uporabnike,” še pravi Maras.

Ker je občina večji del energetske sanacije v šoli in vrtcu opravila že pred prejšnjo kurilno sezono in med njo, imajo na občini tudi izračune o privarčevani toploti, ki je precejšnja. Zato se nameravajo tudi v prihajajoči sezoni ogrevati z lastno toplotno črpalko, toplotno energijo iz kotlovnice pa bi uporabili le v skrajnih primerih.

Za energetsko sanacijo vrtca so namenili slabih 445.000 evrov, od tega so dobrih 292.000 evrov dobili iz kohezijskih skladov, energetska sanacija šole pa stane 847.000 evrov, dobrih 578.000 evrov so prav tako dobili iz kohezijskih skladov. TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano