Iz MKC-ja brez deložacije

Društvo prijateljev zmernega napredka, ki uporablja prostore MKC-ja v Gregorčičevi ulici 4, je včeraj na lastno pest zamenjalo ključavnice. V petek ključe dobi občina.

Marko Brecelj Foto: Alenka Penjak
Marko Brecelj Foto: Alenka Penjak

KOPER > Timotej Pirjevec, vodja občinskega urada za družbene dejavnosti, in Marko Brecelj, predsednik Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN), ki upravlja prostore Mladinskega, kulturnega, socialnega, multimedijskega in medgeneracijskega centra (MKSMC) v Gregorčičevi ulici - bolj znanega kot MKC, sta v sredo podpisala dogovor. Strinjala sta se, da DPZN želi oziroma mora vrniti vse prostore na Gregorčičevi 4 do petka, ko bo tudi primopredaja. Prostore pa mora društvo izprazniti do 9. februarja.

Pirjevec in Brecelj sta se tudi strinjala, da je treba v mestni občini Koper ohranjati kakovostne dejavnosti na področjih: mladinsko polje, kultura, sociala, medgeneracijsko sožitje, multimedijska in muzejska dejavnost. Obenem menita, da DPZN takoj potrebuje prostor za uskladiščenje opreme in arhivov. Brecelj je še poudaril, da bo DPZN v občini nadaljeval z dejavnostmi na vseh področjih, pričakuje pa tudi, da bo občina poskrbela za prostorske pogoje, v katerih bo društvo lahko razvijalo in izvajalo dejavnosti.

Občina je prek odvetniške pisarne društvo konec decembra pozvala, naj zapusti prostore v Gregorčičevi ulici, ker da tam že nekaj let ne izvaja programov za mlade, v občini pa da je premalo prostorov za delovanje mladih.

O nekaterih pričakovanjih javnosti in tudi občinskih uradnikov, da bo treba DPZN na silo izseliti, pa Brecelj pravi: “Mi smo hoteli delovati, ne bomo pa se zoperstavljali na način, ki bi bil za društvo rizičen. Tri leta smo se upirali in ohranjali enako bogat program ne glede na to, da nam je občina dodeljevala samo četrtino denarja. Poziva, da izpraznimo prostore, nismo pričakovali, a obenem nas ni presenetil.”

Izpraznitev bodo spremljali vsakodnevni performansi. ALENKA PENJAK


Najbolj brano