Iz Kopra v Portorož za 30 ali 80 evrov

“Dober dan. Koliko stane vožnja od tržnice do Markovca?” Upokojenci odgovor že poznajo, saj so med najpogostejšimi strankami koprskih taksistov: na Markovec jih popeljejo za 3,5 evra. Taksisti domačina ne bodo naplahtali, včasih pa izkoristijo priložnost in v žep pospravijo več, kot bi pokazal taksimeter. Takrat, denimo, ko v taksi sede tujec - študent ali pa turist.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

ISTRA > Taksisti dobro poznajo kolege, ki tujcem radi zaračunajo preveč. Povedo, da jih iz Kopra v Portorož nekateri odpeljejo za 70 ali 80 evrov, poštena cena pa bi bila 30 do 35 evrov. Pirančani in Portorožani pa opozarjajo tudi na turistične agencije, za katere so prepričani, da skubijo turiste. Ena od ljubljanskih turističnih agencij tako osmim turistom za prevoz do Benetk in nazaj zaračuna 800 evrov.

Taksi prevozi tako ostajajo prepuščeni trgu in taksisti samim sebi. V občini Koper je 17 izvajalcev avto-taksi prevozov, ki imajo prijavljenih 44 vozil. Z veljavno izkaznico vozi 76 ljudi. Koprska občina jim za letno dovoljenje za posamezen avto zaračuna 400,5 evra. V občini Piran se za vsakdanji kruh bori 19 izvajalcev te službe, ki imajo prijavljenih 36 vozil, avto-taksi izkaznico pa ima 33 voznikov. Letno občinsko dovoljenje za eno vozilo stane 280,96 evra.

Piranskim taksistom bi, kot zatrjujejo, osem ljudi za takšno pot plačalo “pošteno, nikakor ne dampinško ceno, 280 do 350 evrov,” pravi naš sogovornik.

Pripombe na cene taksistov pa zlasti v začetku študijskega leta in nato znova ob pričetku drugega semestra priromajo tudi do sodelavcev Študentske organizacije Univerze na Primorskem. “Prejeli smo že veliko pritožb tujih študentov, ki prihajajo na študijsko izmenjavo na Univerzo na Primorskem,” pravi Tamara Lah, sekretarka za mednarodno sodelovanje. “Nekateri taksisti so jim, tako so povedali študenti, zaračunali dva- do trikrat višje zneske, kot so določeni po cenikih,” pojasni sodelavka študentske organizacije.

Cene določajo sami

Koprski, izolski in piranski taksisti sami določajo svoje cene, ki so si povečini podobne in razdeljene v štiri tarifne razrede (mestna vožnja, stalne stranke, pogodbene stranke, naključni potniki). V cenovno politiko avto-taksi prevozov bi lahko aktivneje posegle občine, a doslej še nobena ni uveljavila te pravice. Zakon o prevozih v cestnem prometu, ki jim to omogoča, o tem resda govori precej ohlapno, a taksi storitve dopolnjujejo javni prevoz in občine lahko omejijo prosto oblikovanje cen na trgu. Kljub temu so v koprski občini prepričani, da je avto-taksi dejavnost tržna dejavnost, katere cene se prosto oblikujejo na tržišču glede na ponudbo in povpraševanje.

Predstojnik koprskega urada za gospodarske javne službe in promet Raf Klinar pojasnjuje, da doslej “niso čutili potrebe po poseganju v cene”. Zadnja pripomba, ki so jo zabeležili na račun taksistov, sega v leto 2010, ko je turist s počitniške ladje plačal tako visoko ceno, da se je pritožil ladjarju, ta pa je obvestil občino. Pripomb na cene od takrat še ni bilo. Klinarja bolj moti, da občina nima pooblastil, ki bi jih želela imeti: “Taksi služba je tudi slika mesta. Voznik, ki ne zna italijanskega in angleškega jezika, ne sodi na takšno delovno mesto.”

Taksisti, združeni v sekcijo za promet območne obrtno-podjetniške zbornice, so na občino že leta 2012 naslovili predloge, s katerimi bi izboljšali pogoje dela in kakovost storitev. S predstavniki občine so se srečali še februarja 2013 in se dogovorili, da bo občina dopolnila odlok o avto-taksi prevozih. Doslej ga še ni.

Taksisti niso organizirani

Tudi v piranski občini se dogovori o maksimalni oziroma enotni ceni nikamor ne premaknejo. Piranski taksist Cveto Ipavec pravi, da so se o enotnih cenah nazadnje pogovarjali z občino pred dvema letoma. Občina naj se s tem ne bi strinjala in pogovori so zamrli.

V občini pa opozarjajo, da so jim prav člani sekcije taksistov pri piranski obrtni zbornici povedali, da se z določanjem enotnih cen ne strinjajo. “Nepovezanost taksistov je značilnost njihovega delovanja. Župan Peter Bossman bi takoj, ko bi dobil predlog taksistov po določanju maksimalne cene, če bi bil ta sprejemljiv, predlagal dopolnitev občinskega odloka,” so povedali v piranski službi za stike z javnostmi.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano