Iz Kopra v Ljubljano pred vlado

“Ta protest vidim širše kot samo boj za Luko, nanj gledam kot na upor proti temu sistemu, ki nas je zreduciral na mezdne delavce izpred 150 let. Temu moramo enkrat narediti konec,” je prepričana mlada mati samohranilka, ki ne dobi dostojnega dela in že več let hodi čistit v Trst. Danes se je udeležila protesta v Ljubljani, kjer se je zbralo več sto ljudi.

Protest pred vlado Foto: STA
Protest pred vlado Foto: STA

KOPER, LJUBLJANA> Malo po 16. uri so iz Kopra odpeljali trije avtobusi s protestniki, ki so se odpravili na shod pred vlado, kjer so premierja Mira Cerarja pozvali k odstopu.

Med čakanjem na avtobus je naši novinarki, ki se je protestnikom pridružila na poti, Sandi Blaževič povedal: “Šest nas je z garaže na kontejnerskem. Ostali delajo ali grejo z avti. Očitno ima Cerar drage potne stroške do Kopra, da moramo mi k njemu s tremi avtobusi.”

“Z Luko živim celo življenje. Imamo hišo čisto zraven pristanišča in že kot majhen sem občudoval viličarje čez ograjo. Očetu, ki je delal na Komunali in mu ni uspelo obnoviti hiše, sem obljubil, da bom to naredil jaz in da bom vozil viličarja, ko bom odrasel,” je povedal 36-letni Koprčan, ki se je z avtobusom odpravil na protest. V Luki je delal preko podjetij ips, na “pravo” službo pa čaka že 18 let. Ko je poskušal na banki dobiti kredit, mu je uslužbenka odvrnila, da ne ve, ali naj se joka ali smeje, ker s 650 evri na mesec ne more dobiti nikakršnega kredita.

Mladen Jovičič iz sindikata žerjavistov je dejal, da je po našem zakonu “čuvati naše delovno mesto in kraj najbolj legitimno. Oblastniki pokajo od jeze in besa. Zdaj smo mi v Luki obtoženi, da vodimo Miloševićeve mitinge. Zdaj so oblastniki stopili v pozicijo, da smo nacionalisti. Dokazali smo, česa smo sposobni, zato je Jazbec padel. Prvi. Zdaj je sklepno dejanje. Gremo na dopust. Septembra nadaljujemo.”

Moramo držati skupaj, saj so kršene pravice delavcev, upokojencev in študentov, meni Erika iz Študentskega društva Istra. Protesta se je med drugim udeležilo tudi 30 članov iz stranke ZL-SDS iz Trebnjega.

Shod v Ljubljani je organizirala Civilna iniciativa Vstala Primorska, vstani Slovenija. “Delavci Luke Koper so dokazali, da je upor možen. Ne le možen, upor je edina rešitev, ko se plenilske združbe polastijo vzvodov oblasti,” so zapisali v civilni iniciativi. “Delavci so dosegli svoje in poslali jasno sporočilo vladi in slovenski javnosti: Upor je dolžnost, ko zavlada korupcija,” dodajajo in zahtevajo odstop predsednika vlade.

Spletno uredništvo


Najbolj brano