Iz Hotelov Bernardin odteklo približno 20 milijonov evrov

Posli, v katere so se spuščali Hoteli Bernardin pod upravo Čedomila Vojniča in so se končali z izgubo, so tej družbi po ugotovitvah izredne revizije vzeli vsaj 20 milijonov evrov. Po nekaterih ocenah pa je številka še precej višja, celo blizu 25 milijonov evrov. Približno toliko so Hoteli Bernardin iztržili za Metropolove hotele, ki so jih prodali prejšnji teden.

Iz Hotelov Bernardin je odteklo skoraj toliko denarja, kot so iztržili za kompleks Metropol  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Iz Hotelov Bernardin je odteklo skoraj toliko denarja, kot so iztržili za kompleks Metropol  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Delničarji Hotelov Bernardin bodo na skupščini predvidoma še pred poletjem dobili na mizo ugotovitve posebne revizije. Revizorji so se, tako kot so delničarji zahtevali na lanski skupščini, zakopali v papirje in preverili niz poslov, ki jih je izpeljala prejšnja uprava pod vodstvom Čedomila Vojniča. Šlo je večinoma za posle z vrsto družb, ki so (bile) blizu kroga NFD, večina pa jih je danes v stečaju.

Epilog zgrešenih poslovnih potez

Revizorji so ugotovili, da so se Hoteli Bernardin v letih 2010, 2011 in 2012 spustili v vrsto poslov, ki niso imeli nobene zveze z osnovno dejavnostjo družbe, namesto da bi jih porabili za izboljšanje lastnega poslovanja ali za svoje razdolževanje. Šlo je za dajanje poroštev in posojil ter za nakupe vrednostnih papirjev.

Zemljevid tovrstnih transakcij je zapleten, na njem pa so predvsem imena podjetij blizu Skupine NFD. Ugotovitve revizije naj bi najbolj obremenjevale prav Stanislava Valanta, nekdanjega prvega moža NFD Holding, ki je od januarja letos v stečaju. Valant je pred časom za Delo dejal, da ima glede Hotelov Bernardin povsem mirno vest.

Po nekaterih podatkih naj bi iz Hotelov Bernardin na tak način odteklo 15 do 20 milijonov evrov, ker pa so se posli izkazali za zgrešene, je treba prišteti še slabitve teh naložb. To je dodatno poslabšalo kondicijo portoroškega hotelirja.

Po naših informacijah so v Hotelih Bernardin za zdaj dobili vmesno poročilo revizorjev. “Za zdaj še zbiramo pravna mnenja. Po njihovi analizi se bomo odločili, ali bomo morebiti vlagali kazenske ovadbe ali odškodninske tožbe. Odločitev bo odvisna od možnosti za uspeh na sodišču in od tega, koliko je verjetno, da kaj od izgubljenega denarja dobimo tudi nazaj,” pravi predsednik uprave Hotelov Bernardin Marko Jazbec.

Lani 20 milijonov evrov izgube

Na prihodnji skupščini se bodo delničarji seznanili tudi z lanskim poslovanjem. V primerjavi z letom 2013, ko so Hoteli Bernardin imeli dober milijon čiste izgube, so lanske številke veliko bolj rdeče. Lanska izguba se je namreč približala 20 milijonom evrov. K njej je največ prispevalo prevrednotenje nepremičnin. Hoteli Bernardin so na zahtevo revizorjev opravili novo vrednotenje nepremičnin vseh štirih resortov in na koncu so se morali sprijazniti s slabitvami, ki znašajo kar -13 milijonov evrov. K temu je najbolj prispevalo prevrednotenje nepremičnin v resortu Metropol, ki so ga prejšnji teden prodali Hrvatom. Dodatne tri milijone evrov je povzročila še odprava odloženih davkov, za pol milijona pa so imeli enkratnih stroškov, povezanih s prodajo Metropola. Izgubo bi lahko vsaj delno ublažili rezultati rednega poslovanja, a se to, glede na slabo lansko poletno sezono in manjše število nočitev, ni izšlo. Čeprav je večina kupnine pristala pri bankah, ki so hotelom dajala posojila, bodo Hoteli Bernardin vseeno laže zadihali. Zadolženost, ki je znašala skoraj 50 milijonov evrov, so zdaj prepolovili, z manj dolga za vratom bodo plačevali tudi manj obresti. Že kmalu se bodo lahko lotili manjših naložb, o večjih, ki bodo sledile, pa zdaj lahko tudi realno razmišljajo.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano