Istrsko cvetje daje najboljši med

Po lanski katastrofalni sezoni medu so istrski čebelarji z letošnjo zadovoljni, čeprav zanjo pravijo, da je nekako povprečna. Kakšne ocene so si prislužili posamezni vzorci medu, so preverili na mednarodnem tekmovanju, ki ga je Obalno čebelarsko društvo organiziralo prvič. Rezultate bodo razglasili prihodnji teden na dnevih kmetijstva slovenske Istre v Kopru.

Na mednarodno ocenjevanje medu v Dekanih so čebelarji 
poslali 102 vzorca medu.    Foto: Helena Race
Na mednarodno ocenjevanje medu v Dekanih so čebelarji poslali 102 vzorca medu.  Foto: Helena Race

DEKANI >Letošnji pridelek medu v slovenski Istri je po lanski katastrofalni sezoni povprečen tako po količini kot kakovosti, pravi čebelarka Andreja Smrdelj iz Obalnega čebelarskega društva Koper. Je pa cvetlični med, ki ga naberejo čebele v Istri, vrhunski v svetovnem merilu: “Tu imamo zelo pestro izbiro cvetlic. Čeprav to lahko tudi nagaja, saj je pri ocenjevanju medu pomembna čistost okusa, večje število rastlin, ki hkrati cvetijo in na katerih čebele nabirajo med, daje bolj poln okus.”

Bolj točne ocene o kakovosti medu pa bodo dali rezultati mednarodnega ocenjevanja medu, ki ga je društvo v teh dneh organiziralo v Dekanih. “Gre za prvo mednarodno ocenjevanje, ki smo ga pripravili v Istri. Čebelarji so poslali 102 vzorca; približno polovico so jih poslali člani našega društva, ostali pa so iz vse Slovenije, Hrvaške in Italije,” našteva. Rezultate bodo razglasili na dnevih kmetijstva slovenske Istre prihodnji konec tedna v Kopru, ko bodo obiskovalci lahko tudi poskusili najbolje ocenjene medove. Na prireditvi bo imelo čebelarstvo posebno mesto, saj je letos osrednja tema.

Obalno čebelarsko društvo pa bo pripravilo delavnice za otroke, razstavo stare čebelarske opreme in še kaj. Društvo sicer združuje 130 čebelarjev iz vseh štirih istrskih občin in uspešno skrbi za promocijo in kakovost medu ter njegovo vlogo v prehrani. O čebelarstvu učijo že otroke in sodelujejo pri čebelarskih krožkih na šolah v Dekanih, Marezigah in na Markovcu.

HR


Najbolj brano