Istrski župani po sestanku z notranjo ministrico zadovoljni

Istrski župani so z današnjega sestanka z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar odšli zadovoljni. Kot je poudaril župan Izole Igor Kolenc je bil storjen korak k temu, da bodo našli rešitev, ki bi zadovoljila vse vpletene. Ministrstvo bo namreč pripravilo analizo o tem, kje bi lahko žično ograjo nadomestili z drugimi tehničnimi ovirami.

S sestankom je bil zadovoljen župan Istrske županije Valter 
Flego, ki je dejal, da morata problem migracijske krize 
reševati Slovenija in Hrvaška skupaj. Ponovil je, da se v Istri 
ne strinjajo z žično ograjo, ker menijo, da ne bo rešila 
problema. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
S sestankom je bil zadovoljen župan Istrske županije Valter Flego, ki je dejal, da morata problem migracijske krize reševati Slovenija in Hrvaška skupaj. Ponovil je, da se v Istri ne strinjajo z žično ograjo, ker menijo, da ne bo rešila problema. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Zelo pomembno je, da smo začeli komunicirati in da smo dobili informacije, ki jih prej nismo imeli, je po koncu sestanka še povedal Kolenc. "Zelo jasno smo dali tudi vedeti, da smo složni in da želimo pomagati iskati rešitve, ki bi zaščitile vse prebivalce na našem območju," je dodal.

Na ministrstvu so županom po Kolenčevih besedah dali informacije o tem, kaj se dogaja z migrantskimi tokovi in kakšne so morebitne nevarnosti. "Mi se teh zavedamo in moramo zaščititi naše ljudi. Poiskali pa bomo čim bolj enostavne in učinkovite rešitve za to, da s tem ne bi bili obremenjeni naši občani," je še povedal izolski župan.

Informacij o tem, kdaj bi lahko migranti prišli na istrske meje, sicer ni, obstajajo pa simulacije, na podlagi katerih se bodo na morebiten prihod migrantov pripravili tudi v Istri.

S sestankom je bil zadovoljen župan Istrske županije Valter Flego, ki je dejal, da morata problem migracijske krize reševati Slovenija in Hrvaška skupaj. Ponovil je, da se v Istri ne strinjajo z žično ograjo, ker menijo, da ne bo rešila problema.

Veseli pa ga, da so odgovorni obljubili, da bodo preučili, ali obstaja drugačna rešitev, ki bi zagotovila varnost. Flego je dodal, da so se dogovorili tudi o tem, da bodo o morebitnem prihodu migrantov na istrsko mejo govorili z organi za zaščito in reševanje na istrskem območju in se na njihov prihod čim bolje pripravili.

Poudaril je, da tudi ljudje v Istri žice ne odobravajo, takšne ograje pa lahko po njegovem mnenju kvečjemu škodijo gospodarstvu in turizmu. O tem, kakšne bi bile lahko druge ovire, Flego ni želel ugibati, saj verjame, da bodo rešitve na podlagi analize našli na ministrstvu. Za to naj bi po njegovih besedah rabili okoli 30 dni.

Današnjega sestanka so se sicer poleg Kolenca in Flega udeležili še župani oz. predstavniki občin Koper, Hrpelje-Kozina, Ilirske Bistrice in Pirana. Iz Istrske županije pa sta bila poleg sodelavcev Flega prisotna še župana Buj in Buzeta.

STA


Najbolj brano