Istrski karneval se začne 5. februarja v Izoli

Istrske občine bodo čez teden dni spet združile moči pri organizaciji tradicionalnega Istrskega karnevala, že osmega po vrsti. Organizatorji opažajo, da se za pustno dogajanje v Istri vse bolj zanimajo tudi obiskovalci iz notranjosti Slovenije in iz bližnje Italije. Osrednja dogodka bosta kot ponavadi pustni povorki v Kopru in Portorožu.

Istrske občine bodo čez teden dni spet združile moči pri 
organizaciji tradicionalnega Istrskega karnevala, že osmega 
po vrsti. Foto: STA
Istrske občine bodo čez teden dni spet združile moči pri organizaciji tradicionalnega Istrskega karnevala, že osmega po vrsti. Foto: STA

PORTOROŽ > Istrski karneval, ki bo spet združil koprsko, piransko in izolsko občino, se bo sicer začel že v petek, 5. februarja z velikim otroškim pustnim rajanjem v Izoli z animacijsko skupino Smeškov svet in za odrasle z nastopom glasbene skupine Gedore. Kot je na današnji novinarski konferenci v portoroškem Avditoriju pojasnil Erik Toth iz izolskega centra za kulturo, šport in prireditve, bo vsaka maska nagrajena.

Osrednji pustni dogodek v koprski občini bo sobotna povorka, ki se bo začela ob 11. uri na parkirišču pred stadionom Bonifika in se zaključila nasproti Taverni. Letos imajo po besedah Jane Otočan iz Turistične organizacije Koper prijavljenih 17 skupin, od tega enajst vozov, štiri skupine in dve etnografski maski. V ospredju bodo sicer aktualne teme, od beguncev in bodeče žice do družinskega zakonika in davčnih blagajn.

Povorko bodo spremljale še druge aktivnosti, od plesnega rajanja do delavnice izdelave pustnih mask iz recikliranih materialov ter drugih otroških delavnic. Dogodkov ne bo manjkalo niti na podeželju. V soboto bo denimo tradicionalna povorka v Zazidu, v nedeljo pa bodo prvič priredili tudi pustno kolesarsko turo po Kraškem robu.

V nedeljo bo pustna povorka potekala med Lucijo in centrom Portoroža, nanjo pa se je prijavilo šest skupin in pet vozov ter skupno približno 320 sodelujočih, je pojasnil vršilec dolžnosti direktorja Avditorija Portorož Robert Mahnič. Med 13. in 18. uro bo popolna zapora prometa, obvoz pa bo urejen prek Belega križa. Na Belem križu bo v sredo, 10. februarja, tradicionalno potekal tudi sežig oziroma pokop pusta.

Na pustno soboto pa bo že 14. leto zapored potekal veliki pustni ples v Gledališču Tartini. Tema letošnjega plesa bodo znane osebnosti, najboljšim maskam pa bodo podelili tudi zlato masko in zlato lento, je pojasnila Fulvia Zudič.

Čeprav bo v koprski povorki letos nekoliko manj sodelujočih, kar gre verjetno pripisati zelo zgodnjemu terminu letošnjega pusta, pa so organizatorji po besedah Otočanove že lani zaznali porast obiskovalcev tako iz okolice Trsta kot iz osrednje Slovenije.

Kot je dodal Mahnič, bo obisk sicer precej odvisen od vremena. Slednje pa ne bo vplivalo na ples v maskah, ki po navedbah Zudičeve privablja številne ljudi tudi denimo iz Ljubljane in Celja.

STA


Najbolj brano