Istrski in tržaški muzeji skupaj do novih obiskovalcev

S prvim avgustom bo stopil v veljavo dogovor med Muzejem Miramare, Tržaškimi mestnimi muzeji, Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran in Pokrajinskim muzejem Koper, po katerem bodo obiskovalci enega od omenjenih muzejev v roku 20 dni z isto vstopnico lahko obiskali kateri koli drugi udeleženi muzej po simbolni ceni enega evra.

S prvim avgustom bo stopil v veljavo dogovor med Muzejem Miramare, Tržaškimi mestnimi muzeji, Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran in Pokrajinskim muzejem Koper, po katerem bodo obiskovalci enega od omenjenih muzejev v roku 20 dni z isto vstopnico Foto: Mirjana Cerin
S prvim avgustom bo stopil v veljavo dogovor med Muzejem Miramare, Tržaškimi mestnimi muzeji, Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran in Pokrajinskim muzejem Koper, po katerem bodo obiskovalci enega od omenjenih muzejev v roku 20 dni z isto vstopnico Foto: Mirjana Cerin

KOPER > Direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri je na današnji predstavitvi dogovora spomnil, da so priprave nanj trajale več mesecev in da so naleteli tudi na birokratske ovire. Obenem je poudaril, da dogovor za vse udeležene muzejske ustanove predstavlja pomemben simbolični korak k promociji skupne kulturne dediščine.

Direktorica Tržaških mestnih muzejev Maria Masau Dan je priznala, da se muzeji dandanes soočajo s krizo. V mreženju med muzeji na obeh straneh meje sama vidi veliko priložnost za ohranjanje in tudi razvoj dejavnosti. Po njenem mnenju je današnji dogovor lahko prvi korak k poglobitvi sodelovanja med muzeji v prihodnje.

Z vključitvijo Urada za kulturno dediščino Furlanije - Julijske Krajine bo v projektu sodeloval tudi miramarski muzej, ki med vsemi pritegne največ obiskovalcev. Načelnik omenjenega urada Luca Caburlotto se nadeja, da bo to sodelovanje spodbudilo večji obisk muzejev. Ob tem je izpostavil možnosti sodelovanja na področjih izmenjave znanja, muzealij in drugega.

Predstavnik tržaških naravoslovnih muzejev Nicola Bressi pa je poudaril, da njihovi muzejski eksponati predstavljajo skupno dediščino čezmejnega območja, mnogi med njimi pa so tako ali drugače tesno povezani s Slovenijo.

Direktor piranskega pomorskega muzeja Franco Juri pa je izpostavil, da se vključeni muzeji tokrat prvič povezujejo na konkreten način mimo evropskih projektov. Ob tem je povzel dopis ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroša Grilca, ki je izrazil polno podporo pobudi, za katero želi, da bi postala zgled drugim obmejnim ustanovam.

STA


Najbolj brano