Istrske občine za enosmerni promet po obalni cesti in lokalno vinjeto

Po odprtju predora Markovec istrski župani predlagajo, da bi na obalni cesti Izola-Koper uvedli enosmerni promet, izmenično v smeri proti Kopru oziroma proti Izoli. Obenem se zavzemajo za uvedbo lokalnih vinjet, za kar naj bi imeli tudi politično podporo. Predstavili so tudi cenejšo alternativo zdaj predvideni različici hitre ceste Koper-Dragonja.

Istrski župani predlagajo, da bi na obalni cesti Izola-Koper 
uvedli enosmerni promet,  zavzemajo za uvedbo lokalnih 
vinjet in za cenejšo alternativo zdaj predvideni različici hitre 
ceste Koper-Dragonja. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Istrski župani predlagajo, da bi na obalni cesti Izola-Koper uvedli enosmerni promet, zavzemajo za uvedbo lokalnih vinjet in za cenejšo alternativo zdaj predvideni različici hitre ceste Koper-Dragonja. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Z odprtjem predora Markovec pred dobrim mesecem je prišlo do precejšnje razbremenitve prometa na obalni cesti, ki jo občine želijo razvijati v smeri povezave somestja Kopra, Izole in Pirana ter hkrati imeti na voljo obalni pas za turizem in razvoj, je na današnji novinarski konferenci spomnil izolski župan Igor Kolenc.

En pas za kolesarje in rolkarje, drugi za enosmerni promet

Po danes predstavljenem predlogu občin Koper in Izola bi na obalni cesti en pas cestišča namenili kolesarjem, rolkarjem in drugim, na drugem pasu, ki bi ga ločevala zaščitna ograja v celotni dolžini, pa bi uvedli izmenični enosmerni promet. Od polnoči do poldneva bi promet potekal v smeri Kopra - prometni tokovi namreč nakazujejo, da v tem času večina prometa poteka v tej smeri - od poldneva do polnoči pa v smeri proti Izoli.

Za takšno ureditev bi porabili okoli 400.000 evrov. Ta denar bi po Kolenčevem lahko prihranili in oba pasova dali na razpolago domačinom, če bi prišlo do sprejetja njihovega predloga o uvedbi lokalnih vinjet.

Lokalne vinjete po 18 evrov

Koprski župan Boris Popovič je pojasnil, da bi po njihovem predlogu uvedli lokalne vinjete po ceni 18 evrov, ki bi veljale ne le na odsekih hitre ceste med Škofijami in Izolo oziroma med Bivijem in Kozino, ampak tudi drugod po Sloveniji, kot na primer na ljubljanski in mariborski obvoznici. Lokalna vinjeta ne bi veljala samo v določeni regiji, ampak na območju cele države.

Z regionalnimi vinjetami ne bi prišlo do upada prodaje običajnih vinjet, saj bi praktično vsa vozila dobila vinjete, s tem pa bi tudi v Darsovo blagajno priteklo več denarja. Obenem bi s tem pritegnili tudi tujce, ki se zdaj izogibajo plačilu letnih vinjet in obremenjujejo lokalne ceste, je dodal Popovič.

Če odgovora ne bo do sredine septembra, bodo “šli v akcijo”

Koprski župan je ob tem navedel, da predlog ima podporo več poslanskih skupin in bi po njegovem prepričanju brez težav šel skozi glasovanje v DZ, pa tudi Dars v predlogu “ne vidi nič slabega”. O njihovi pobudi pa se mora izjasniti še vlada, sam pa računa na “razsodnost predsednika vlade”.

Kot je dodal Popovič, so pripravljeni čakati na odgovore do konca turistične sezone, če pa do srede septembra ne bodo jasno vedeli, kaj bo s predlogom, “bomo mi šli v akcijo”.

Predlagajo traso Izola-Baredi (Bandelj)-Dragonja

Strokovnjaka Livio Jakomin in Igor Zajec sta predstavila predlog alternativne trase hitre ceste med Koprom in mejnim prehodom Dragonja. Namesto nadaljevanja hitre ceste proti Luciji, ki bi promet samo prestavila za nekaj kilometrov proti meji, in namesto zdaj načrtovane hitre ceste Koper-Dragonja, za katero ni še niti sprejet državni prostorski načrt, bi po njunem predlogu izkoristili hitro cesto do Izole, od koder bi se nato usmerili pod Barede proti naselju Bandelj, kjer bi se priključili na cesto do Dragonje. Odsek bi bil dolg 3,7 kilometra z 1,4 kilometra dolgim predorom, je pojasnil Jakomin.

Predlagana trasa, ki sta jo tudi že predstavila pristojnim na ministrstvu za infrastrukturo, bi stala le 235 milijonov evrov v primerjavi s 365 milijoni evrov, kolikor bi stala trasa Jagodje-Lucija, je navedel Zajec. S predlogom se poleg Kopra in Izole strinjajo tudi v piranski občini.

STA


Najbolj brano