Istrske občine vložile ustavno presojo zakona o skladu kmetijskih zemljišč

V imenu treh istrskih občin, izolske, koprske in piranske, je odvetnica Monika Mavsar v ponedeljek vložila zahtevo za ustavno presojo 22. člena zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov.

ISTRA > Omenjeni člen navaja, da se - po končanih denacionalizacijskih postopkih - določijo kmetijska zemljišča in gozdovi, ki preidejo v last občin. Čeprav so zakon o skladu kmetijskih zemljišč sprejeli že pred 22 leti, v tem času niso določili, pod katerimi pogoji bi občinam vrnili zemljišča. Z zemljišči še vedno upravlja sklad, čeprav so denacionalizacijske postopke v istrskih občinah že zdavnaj končali; v Izoli pred desetimi leti, denimo.

Istrske občine ustavnemu sodišču predlagajo tudi zadržanje 4. člena omenjenega zakona o skladu kmetijskih zemljišč, ki določa, da sklad razpolaga s kmetijskimi zemljišči, jih lahko prodaja in kupuje. V Istri je sklad najpomembnejši gospodar. Ocenjujejo, da razpolaga z več kot polovico vseh izolskih zemljišč (na fotografiji so z rdečo barvo označena vsa kmetijska zemljišča v izolski občini). Z znatnim deležem upravlja tudi v koprski in piranski občini. MC


Najbolj brano