Istrske komunale za odpust dolgov

Trem istrskim občinam so se pri nameri za odpust dolgov občanov pridružila javna komunalna podjetja - Komunala Koper, piransko Okolje in Komunala Izola. Predlog za odpust dolga lahko občani vložijo do konca tega meseca.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

ISTRA > Komunalna podjetja želijo z odpustom dolga stopiti nasproti Istranom, ki živijo v slabših finančnih razmerah, in jim tako nekoliko olajšati stisko.

V koprski Komunali so doslej dobili 18 vlog za odpust, pričakujejo jih še nekaj - podobno kot v piranskem Okolju in izolski Komunali, kjer so doslej prejeli le po tri oziroma štiri vloge. Te morajo še pregledati in ugotoviti, ali prosilci izpolnjujejo pogoje.

“Na seznamu dolžnikov, ki so imeli dolg konec leta 2013, je manj kot deset občanov,” pravi Milica Maslo Bezer iz Okolja. Seznam dolžnikov je kratek, ker težave z neplačevanjem računov rešujejo sproti. To jim omogoča sklep, ki ga je občinski svet sprejel spomladi leta 2013 in omogoča Okolju, da socialno ogroženim odpiše dolg, ga zmanjša ali omogoči obročno odplačevanje. “Prejmemo približno 50 vlog letno. Običajno gre za iste prosilce. Za oprostitev plačila v celoti, delno ali za obročno odplačevanje zaprosi še približno 50 družin. Večinoma gre za delni odpis obveznosti plačila, le redkim je možno na podlagi dokazil odpisati obveznost v celoti,” pojasnjuje Milica Maslo Bezer.

Sporazum o izvedbi odpusta dolgov je podpisala tudi uprava Istrabenz plinov. Vloge za odpis dolgov za plin in omrežnino že zbirajo, upravičenci jih lahko oddajo po navadni ali elektronski pošti. “V Istrabenz plinih smo na vseh nivojih poslovanja zelo povezani z okoljem, s konkretnimi ljudmi, skupaj dihamo v dobrem in slabem. Razumemo njihove potrebe in prepoznavamo njihove stiske, zato smo se pridružili iniciativi za odpust dolgov, ki izhajajo iz socialnih stisk naših uporabnikov,” je ob podpisu sporazuma povedal Dario Šik, predsednik uprave Istrabenz plinov. TT

Za odpis dolgov pri komunalnih podjetjih lahko zaprosijo dolžniki, katerih dolg je nastal pred koncem leta 2013 in so bili letos do konca junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega ali veteranskega dodatka oziroma otroškega dodatka prvega ali drugega dohodkovnega razreda (prejemniki otroškega dodatka tretjega dohodkovnega razreda morajo biti hkrati prejemniki dodatka za nego otroka oziroma dodatka za veliko družino). Občani ne smejo biti v osebnem stečaju. Merila so podrobno navedena na spletnih straneh komunalnih podjetij.

MC, HR


Najbolj brano