Istrabenz vitkejši, prodal še Actual IT

Koprski holding Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi, bo kmalu še bolj vitek. Z italijansko družbo DBA Lab so Koprčani sklenili pogodbo o prodaji skoraj 74-odstotnega deleža v družbi Actual IT. Ko bo posel stopil v veljavo, bo nekdaj razvejani holding ostal lastnik le še družbe Istrabenz Turizem in polovični lastnik družbe Istrabenz Plini.

Istrabenz je družbo Actual prodal Italijanom. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Istrabenz je družbo Actual prodal Italijanom. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Družina Istrabenz se po pričakovanjih krči. Zdaj jemlje slovo še njihova informacijska skupina Actual IT. Istrabenz je namreč včeraj, ko so svoje soglasje dali še nadzorniki, sklenil pogodbo o prodaji 73,8-odstotnega deleža v Actualu IT družbi DBA Lab iz Trevisa, ki se ukvarja z informacijsko tehnologijo. Poznavalci s tega področja pravijo, da gre za dobrega strateškega lastnika, ki ima vizijo razvoja tako svojega podjetja kot Actuala. Pogodba bo stopila v veljavo, ko bodo izpolnjeni še nekateri odložni pogoji, opredeljeni v pogodbi.

Suzana Bolčič Agostini s koncem februarja ne bo več članica uprave Istrabenza. Nadzornikom je predlagala sporazumno prekinitev pogodbe o poslovodenju, nadzorni svet pa je to sprejel. Po 15 letih bo tako zapustila Istrabenz. Njeno mesto v upravi, ki jo vodi Andrej Laznik, bo začasno, za največ eno leto, zasedla Desanka Katić, dosedanja članica nadzornega sveta družbe. Katićeva do nastopa nove funkcije ne bo delovala kot članica nadzornega sveta. Nadzorni svet je upravo zadolžil, da pripravi predlog nadaljnje organizacijske in stroškovne racionalizacije na ravni družbe Istrabenz.

Istrabenz kupnine včeraj ni razkril. Po nekaterih informacijah so Italijani, ki so že lani opravili skrbni pregled Actuala IT, zanj ponudili približno sedem milijonov evrov, a morda so si Koprčani uspeli izpogajati še nekoliko višjo ceno. Skupina Actual IT, ki ima hčerinske družbe na Hrvaškem, BiH in v Srbiji, je leta 2013 ustvarila 11,9 milijona evrov prihodkov, lani pa je poslovala slabše, kot so pričakovali. V devetih mesecih lanskega leta je ustvarila 22 odstotkov nižje prihodke kot v enakem obdobju lani. Zaostajanju za načrti so botrovali zamiki pri izpeljavi nekaterih večjih projektov na področju blagovnih znamk gaso-line in port-line. V vsej skupini je bilo leta 2013 več kot 110 zaposlenih.

Ko bo Istrabenz prodal še svojo informacijsko hči, mu bosta ostali le družbi Istrabenz Turizem in polovični delež v družbi Istrabenz Plini.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano