Istrabenz v devetih mesecih z izgubo

Skupina Istrabenz je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 1,5 milijona evrov čiste izgube. Prihodki od prodaje so dosegli 38,45 milijona evrov in bili za sedem odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani.

Skupina Istrabenz je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 1,5 milijona evrov čiste izgube Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Skupina Istrabenz je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 1,5 milijona evrov čiste izgube Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > To se je zgodilo zaradi nižjih prihodkov v turistični dejavnosti in v diviziji informacijske tehnologije.

“Nižji prihodki so posledica nižjih prihodkov v turistični dejavnosti zaradi investicij in nižjega števila realiziranih nočitev, kar onemogoča primerjavo s predhodnim letom, ter v diviziji informacijske tehnologije zaradi zamika realizacije novih projektov v leto 2015,” so zapisali v poročilu o devetmesečnem poslovanju.

Kot so pojasnili, je namreč družba Istrabenz Turizem v začetku leta prenovila hotel Apollo in termalno-bazenski kompleks oz. delno prenovila Grand Hotel Portorož, s tem pa se je ponudba razpoložljivih zmogljivosti znižala, zato primerjava z enakim lanskim obdobjem ni smiselna.

Prihodki od prodaje skupine Istrabenz Turizem so bili v prvih devetih mesecih za šest odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Bruto dobiček iz poslovanja je dosegel 5,54 milijona evrov, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Skupina Actual s področja informacijske tehnologije je v devetih mesecih ustvarila 22 odstotkov nižje prihodke kot v enakem obdobju lani. Zaostajanje je posledica zamikov pri realizaciji nekaj večjih projektov na področju blagovnih znamk Gaso-Line in Port-Line, vodstvo te skupine pa ocenjuje, da izpada do konca leta ne bo moglo nadomestiti.

Holdinška družba Istrabenz je v tem obdobju ustvarila 385.000 evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke manj kot v primerjalnem obdobju lani. Čista izguba tekočega obdobja v višini 1,74 milijona evrov je bila za 11 odstotkov nižja, predvsem zaradi nižjih stroškov poslovanja in odhodkov obresti v tekočem obdobju, ki so posledica realiziranega dolgoročnega reprograma posojil, so še navedli v Istrabenzu.

STA


Najbolj brano