Istrabenz ravnanje DUTB naznanil tožilstvu in NPU

Istrabenz je danes na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) poslal obvestilo o sumu nepravilnosti pri nedavnem ravnanju DUTB glede upravljanja hotelov njegove hčerinske družbe Istrabenz Turizem. DUTB namreč sumijo tržne manipulacije z delnicami Istrabenza, so sporočili iz koprske družbe.

Istrabenz je danes na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in 
na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) poslal obvestilo o 
sumu nepravilnosti pri nedavnem ravnanju DUTB glede 
upravljanja hotelov njegove hčerinske družbe Istrabenz Turizem.
Istrabenz je danes na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) poslal obvestilo o sumu nepravilnosti pri nedavnem ravnanju DUTB glede upravljanja hotelov njegove hčerinske družbe Istrabenz Turizem. 

KOPER > Da bodo sprožili ustrezne pravne postopke, so v Istrabenzu napovedali v ponedeljek. Zagotovili so, da tako Istrabenz kot Istrabenz Turizem redno izpolnjujeta finančne zaveze skladno z dogovorom z bankami upnicami in DUTB, kar upnice tudi redno spremljajo.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je na Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) vložilo prijavo zaradi domnevne tržne manipulacije, h kateri naj bi se zatekli na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ko so napovedali prevzem v upravljanje več hotelov po državi. Pričakujejo, da bo problematiko obravnavala tudi vlada. Tako DUTB kot finančno in gospodarsko ministrstvo so v petek razširjali informacijo, da je DUTB prevzela nepremičnine večjih slovenskih upravljavcev hotelov, v ponedeljek pa se je izkazalo, da je prevzela zgolj delnice družbe Save Turizem, so vložitev prijave pojasnili v MDS. DUTB zato očitajo, da je širila lažne informacije, ki jih je nekaj dni pozneje sama zanikala, s tem pa je posledično vplivala na položaj delnic družb Sava in Istrabenz ter posredno tudi finančnih instrumentov ostalih hotelskih podjetij, do katerih terjatve je združila pod svojo novo hčerinsko družbo. Z delnicami nekaterih od teh družb se namreč trguje na Ljubljanski borzi ali pa so delniške družbe, za katere enako veljajo določbe zakona o trgu finančnih instrumentov. Tako se na borzi denimo trguje z delnicami družbe Sava, v katere skupino sodi Sava Turizem, kot tudi Istrabenza, pod okriljem katerega posluje družba Istrabenz Turizem. Istrabenzove delnice so se že dan po objavi DUTB pocenile za 30 odstotkov. Za zlorabo trga finančnih instrumentov je v kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do treh oz. do pet let, opozarjajo v MDS.

V tej luči poleg poslovne škode, ki jo bo po njihovem prepričanju Istrabenz Turizem utrpel tik pred začetkom glavne sezone z vidika sodelovanja s poslovnimi partnerji in pred začetkom investicij, izpostavljajo tudi to, da se skuša DUTB s takimi potezami postaviti v nadrejen položaj glede na ostale banke upnice. To po njihovih navedbah pomeni kršenje osnovnih zavez iz sporazuma o reprogramiranju dolgov.

Na Družbo za upravljanje bank (DUTB) je bilo prenesenih za 22 milijonov evrov terjatev do Istrabenz Turizma, pod okrilje katerega sodijo hoteli GH Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Neptun in Mirna. V DUTB so v torek poudarili, da imajo v lasti zgolj terjatve do Istrabenz Turizma, ki so zavarovane z omenjenimi hoteli. DUTB v Istrabenz Turizmu nima lastniškega deleža, ima pa nekaj manj kot petodstotni lastniški delež družbe Istrabenz Holding, so še dodali.

DUTB je prejšnji teden napovedala prevzem v upravljanje 41 hotelov po državi, pri tem pa s konverzijo terjatev nase prenesla Savino hčerinsko družbo Sava Turizem.

Poleg tega ima DUTB v lasti terjatve do družbe Hoteli Bernardin, ki so zavarovane z zastavnimi pravicami na nepremičninah GH Bernardin v Portorožu, Casinoja Bernardin s pripadajočimi nepremičninami, Hotela Histrion s pripadajočimi nepremičninami, Vile Barka, hotelskemu kompleksu San Simon v Izoli, Hotelu Salinera v Strunjanu in Vili Piranesi.

Odločitev DUTB se dotika še družb NFD Holding, Hotel Marita, MPM Engineering, Thermana Laško, Mestna vrata, RG Hauptman in Športni center Pohorje.

STA


Najbolj brano