Istrabenz turizem bo vodila ženska

Istrabenz turizem bo poslej vodila Lorela Dobrinja, dosedanja izvršna direktorica družbe. Marino Antolovič je svoj odstop nadzornikom sicer ponudil sam, odnesli pa naj bi ga sporni posli, ki jih je odkrila nedavna revizija. Antolovič za medije ni dosegljiv, skrivnosten je tudi šef Istrabenza Andrej Laznik.

Lorela Dobrinja
Lorela Dobrinja 

PORTOROŽ > Še spomladi je Marino Antolovič po večletni stagnaciji zaradi drage obnove hotela Kempinski ponosno odprl prenovljena hotela Portorož in Apollo ter bazenski kompleks s termomineralno vodo in smelo napovedal tudi drugo fazo obnove, ki bi pripomogla k boljšemu obisku in poslovanju Istrabenzovih hotelov. Zato je njegov odstop presenetil. Glede na to, da je bila Lorela Dobrinja vrsto let Antolovičeva desna roka, poznavalci ocenjujejo, da kakšnih večjih sprememb pri vodenju ni pričakovati.

Sporno pranje perila

Antolovič je bil na čelu družbe od leta 2007, januarja letos so mu nadzorniki podelili nov štiriletni mandat, zato so vse bolj verjetne neuradne informacije, da je moral iz vrha družbe oditi zaradi slabega poslovanja družbe in nekaterih spornih poslov. Predvsem gre za posel s pralnico Vindis, ki je v lasti Antolovičevih družinskih članov in ki pere umazano perilo Istrabenzovih portoroških hotelov. Posel, vreden okoli milijon evrov na leto, naj bi pralnica dobila brez javnega zbiranja ponudb, za to pa naj bi poskrbel kar Antolovič sam. Ta je sicer očitke že pred časom odločno zanikal in dejal, da je posel sklenjen povsem zakonito, čeprav še danes ni povsem jasno, kdo iz Istrabenz turizma je pogodbo podpisal.

Laznik ne komentira

“Žal sporazumne odpovedi gospoda Antoloviča ne morem dodatno komentirati. Vse smo zapisali v izjavi za javnost,” je bil kratek predsednik nadzornega sveta Istrabenz Turizem in predsednik uprave Istrabenza Andrej Laznik. Antoloviču bo konec leta v družbi sporazumno prenehalo tudi delovno razmerje, po neuradnih podatkih pa naj ne bi dobil odpravnine, kar ponovno nakazuje, da so v ozadju odstopa najverjetneje sumi o nepravilnostih.

Antolovič je eden vodilnih turističnih delavcev v Portorožu, saj je bil na različnih vodstvenih funkcijah že več kot dve desetletji. Med drugim je bil direktor Hotelov Morje, ko so se ti pod okriljem Istrabenza združili s Hoteli Palace, pa je odšel v upravo hotelov Bernardin. Potem pa se je pred osmimi leti vrnil na čelo družbe Istrabenz Turizem.

Dolgovi še vedno visoki

Družba Istrabenz turizem ima v lasti več hotelov v Portorožu (med njimi Hotel Kempinski, ki so ga prenovili leta 2008), Grand hotel Adriatic v Opatiji, upravljajo pa tudi s Termami sv. Martin na Hrvaškem. Družbo tarejo velike finančne težave, stari dolgovi znašajo 70 milijonov evrov. Družba je pred dobrim letom dosegla dogovor o reprogramiranju kreditov, ki vključuje tudi prodajo hotela Kempinski v Portorožu in Adriatica v Opatiji, vendar ustreznih kupcev še ni. Večji interes je sicer za Adriatic, kjer naj bi kupca že imeli, vendar so glede tega še skrivnostni.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano