Istra konec tedna: mikropivovarji, artičoke, pandolo, podeželje v mestu ...

Ta konec tedna se v Istri in še posebej v Kopru obeta zelo pester konec tedna. Spodaj sledi nekaj najodmevnješih prireditev.

Festival mikropivovarjev se je letos preselil na Gortanov trg. Foto: Petra Vidrih
Festival mikropivovarjev se je letos preselil na Gortanov trg. Foto: Petra Vidrih

> 3. festival Mikropivovarjev

Nina Krivec Rudolf in Polona Krevatin iz koprskega bara Cameral sta se letos odločili za bolj širokopotezno izvedbo zelo priljubljenega dogodka, Festivala mikropivovarjev, na katerem se predstavljajo tako domači kot tuji “pivovarilci”. Letos se festival iz Čevljarske ulice seli na Gortanov trg, kjer se bo s svojimi pivskimi zvarki predstavilo še več mikropivovarjev in drugih s pivom povezanih ponudnikov. Začnejo danes ob 14. uri, festival pa se bo sklenil jutri opolnoči.

V Koper bosta pripluli tudi dve potniški ladji, Celebrity Constellation in Thomson Celebration s skupno 3400 potniki. V času trajanja prireditve Koper na dlani, v soboto, 30. maja, med 9. in 18. uro. bo za promet povsem zaprta Pristaniška ulica, od koprske tržnice do Ukmarjevega trga, za promet pa bo že od petka, 29. maja, od 6. ure zjutraj, do sobote, 30. maja, do 24. ure, zaprto tudi parkirišče na Ukmarjevem trgu, na katerem parkiranje ne bo mogoče.

> Koper na dlani

Sobota bo v znamenju prireditve Koper na dlani, s katero Mestna občina Koper in Luka Koper skupaj, že drugo leto zapored, obeležujeta občinski praznik in rojstni dan koprskega pristanišča. Med 9. in 18. uro se bodo vzdolž Pristaniške ulice na več kot 60 stojnicah predstavljale koprske krajevne skupnosti in turistična društva. Pestro bo tudi na Ukmarjevem trgu, kjer se bo v okviru dneva odprtih vrat predstavljalo koprsko pristanišče, organizirani bodo tudi vodeni ogledi Luke Koper, v večernih urah pa se bo dogajanje preselilo na osrednji mestni trg, na katerem bodo ob 20.30 nastopili Perpetuum Jazzile.

> 23. turnir pandola

Poleg Kopra na dlani bo sobotno dogajanje popestril 23. turnir pandola za pokal sv. Nazarija, ki bo na trgu pri Kapitaniji.

> Praznik artičok v Strunjanu

Jutri in v nedeljo bo mogoče ves dan v Strunjanu kupovati artičoke in druge pridelke, okusiti bo mogoče kulinarične dobrote z artičokami. Ta okusna in zdrava zelenjave ima v Strunjanu še daljšo tradicijo kot kaki, ki so mu v jeseni tudi posvetili poseben praznik.

> Od vinarja do oljkarja

V nedeljo, 31. maja bodo istrski vinarji in oljkarji od 12. do 20. ure sprejemali obiskovalce, ki bodo želeli pogledati v ozadje nastanka žlahtnih istrskih sort vina in olja. Nudili bodo degustacije refoška, malvazije, rumenega muškata in cipra ter oljčna olja, izdelana iz oljke belice, leccina in maurina.


Najbolj brano