Istra in Kras v napad na Expo z vilicami in kozarci

Čez tri dni bo v Milanu svoja vrata odprla svetovna razstava Expo 2015, na kateri se bo med 144 državami s samostojnim paviljonom predstavila tudi Slovenija, in sicer kot zelena, aktivna in zdrava dežela. Prvi bodo vajeti promocije v svoje roke vzeli Primorci.

Čeprav do uradnega odprtja Expa 2015 manjka le še nekaj 
dni, je območje razstavišča še vedno precej podobno 
gradbišču. Marsikatera država še ni uspela urediti notranjosti 
svojega paviljona, kaj šele okolice. A organizatorji mirijo: do 1. 
maja bo vse nared. Slovenski paviljon (na fotografiji) je eden 
redkih, ki je že povsem nared. Le še nekaj manjših lepotnih 
popravkov in objekt, ki s svojo leseno zunanjostjo že navdušuje, bo lahko sprejel prve obiskovalce.    Foto: Jaka Ivančič
Čeprav do uradnega odprtja Expa 2015 manjka le še nekaj dni, je območje razstavišča še vedno precej podobno gradbišču. Marsikatera država še ni uspela urediti notranjosti svojega paviljona, kaj šele okolice. A organizatorji mirijo: do 1. maja bo vse nared. Slovenski paviljon (na fotografiji) je eden redkih, ki je že povsem nared. Le še nekaj manjših lepotnih popravkov in objekt, ki s svojo leseno zunanjostjo že navdušuje, bo lahko sprejel prve obiskovalce.  Foto: Jaka Ivančič

KOPER > Večji del šestmesečnega programa v slovenskem paviljonu, ki je eden redkih že končan, bo pripravljen skupaj s slovenskimi regijami. Prva se bo na Expu predstavila Obalno-kraška regija, v drugi polovici maja pa bodo promocijo Slovenije prevzeli severni Primorci.

Delček regije bodo lahko vzeli s seboj

Istra in Kras sta v boju za čim večjo prepoznavnost združili moči. Od 1. do 15. maja bosta obiskovalce osvajali zlasti s svojo pestro gastronomsko ponudbo, ki temelji na zdravem načinu prehranjevanja. Osrednja tema letošnjega Expa je namreč prav hrana, nosilni slogan pa Hrana za planet, energija za življenje.

Tipične istrske in kraške dobrote bo obiskovalcem skozi kuharske šove približal Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi, kulinarično ponudbo pa bodo zaokroževala izbrana kraška in istrska vina ter seveda oljčno olje. Andrejka Cerkvenik z Belajeve domačije v Kačičah bo vodila delavnice spoznavanja istrskih in kraških zelišč, predstavitev gastronomije pa bo zaokroževala posebna razstava “kulinaričnih” fotografij koprskega fotografa Jake Ivančiča, ki bodo po nastopu na Expu zaokrožile tudi po vseh občinah regije.

Obiskovalcem slovenskega paviljona bo ves čas na voljo tudi kulinarična ponudba Hiše kulinarike Jezeršek, ki ji je Agencija Spirit zaupala razvajanje brbončic obiskovalcev; poleg refoška in terana si bodo lahko privoščili tudi kraški sendvič, fuže s tartufi, pomladno solato s šparglji in dimljenim piranskim brancinom. “Vsi, ki bodo želeli delček regije odnesti s seboj, bodo to lahko storili z nakupom tako imenovane istrsko-kraške košarice dobrot, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Agraria. V njej najdete zaščitene produkte Krasa, Istre in Brkinov,” pojasnjuje Tamara Kozlovič, koordinatorica predstavitve Istre in Krasa na Expu.

Od morja do lipicancev

V petek bo proti Milanu odpotovala tudi solinarska družina, ki bo v prepoznavnih oblačilih in s tradicionalnimi pripomočki obiskovalcem predstavila pridelavo soli. Sol je namreč ena izmed osrednjih tem predstavitve Slovenije. Zgodbo Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave dežele bodo poleg solin v okviru stalne razstave v paviljonu dopolnile še štiri teme: čebele, termalne in mineralne vode, pohodništvo in kolesarjenje ter projekt merjenje črnega ogljika.

Poleg gastronomije bodo Istrani in Kraševci obiskovalcem približali tudi naravno dediščino območja, ki se razprostira vse od morja, Sečoveljskih solin, preko Šavrinskega gričevja, brkinskih sadnih teras in doline Glinščice do podzemnih kraških jam. “Istra in Kras ponujata številne možnosti preživljanja prostega časa, od pohodništva in kolesarjenja pa vse do plezanja in jamarstva ter jahanja v Lipici, kjer že od leta 1580 deluje svetovno znana kobilarna, dom plemenitih lipicancev,” našteva Kozlovičeva.

Organizatorji pričakujejo, da bo letošnji Expo od 1. maja do 31. oktobra obiskalo več kot 20 milijonov obiskovalcev, in sicer 160.000 na dan. Slovenski paviljon, ki je postavljen na izjemni lokaciji - prav na križišču dveh glavnih ulic razstavišča in v bližini prizorišča, kjer je predvideno osrednje družabno dogajanje svetovne razstave - naj bi obiskalo milijon ljudi.

Plesali bodo in klesali kamen

“Živa kulturna dediščina in tradicija bosta v ospredje prišli skozi različne animacije, delavnice, nastope kulturnih društev in skupin ter drugih aktivnosti, pri katerih bodo neposredno v dogajanje vključeni tudi obiskovalci,” napoveduje Tamara Kozlovič. S pomočjo folklorne skupine Kraški šopek bodo obiskovalci spoznavali kraške plese, nekoliko bolj ustvarjalni pa se bodo lahko preizkusili celo v obdelovanju kamna pod budnim mentorstvom Visokošolskega središča Sežana. “Ja, pri nas je lepo 365 dni v letu, in prav to želimo sporočiti tudi vsem obiskovalcem razstave,” zaključuje Tamara Kozlovič. PETRA VIDRIH


Najbolj brano