Internacionalizacija da, a tudi denar zanjo

Slovenska rektorska konferenca se strinja z internacionalizacijo slovenskega visokega šolstva in s posebnim zakonskim okvirom za Nakvis, ni pa podprla predloga Univerze na Primorskem o spremembi načina financiranja univerz.

Rektorji slovenskih univerz (od leve Danilo Zavrtanik,  Igor 
Tičar, Ivan Svetlik in Dragan Marušič) so danes sestali  v 
Kopru.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rektorji slovenskih univerz (od leve Danilo Zavrtanik, Igor Tičar, Ivan Svetlik in Dragan Marušič) so danes sestali v Kopru.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Po štirih letih so se štirje rektorji s svojimi najbližjimi sodelavci v nedrjih srednjeveške Pretorske palače sestali na redni, osmi seji rektorske konference. Na njej so razpravljali tudi o morebitni spremembi financiranja univerz, ki ga je pripravila Univerza na Primorskem, a udeleženci niso zavzeli enotnega stališča. Igor Tičar iz mariborske univerze je predlogu nasprotoval, saj bi njegovi univerzi še dodatno zmanjšal finančna sredstva.

“UP že dalj časa zastopa stališče, da je formalno gledano uredba o financiranju univerz nezakonita, saj ne ne sledi 73. členu zakona. Predvsem pa smo s predlogom želeli čim prej doreči sistem financiranja s strani ministrstev, saj se bodo v naslednjih mesecih definirali pogoji za naslednji proračun. Upamo, da bomo vsi skupaj našli središčno točko, s katero bi lahko v pogajanjih nastopili enotno do resornega ministrstva,” je pojasnil Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem.

Veliko časa so namenili tudi razpravi o strategiji internacionalizacije. Vodilni možje slovenskih univerz so internacionalizacijo nedvomno podprli, a imeli do nje tudi nekaj kritičnih pripomb. “Ugotovili smo, da strategiji manjkata ambicioznost in temeljni smoter. Ne gremo se internacionalizacije samo zaradi internacionalizacije, temveč moramo vedeti, kaj mislimo s tem doseči. Manjkajo nekateri elementi, na primer podatek, koliko namerava država vložiti v internacionalizacijo visokega šolstva. Ključno ostaja tudi vprašanje jezika, o katerem dokument še ne govori v zadostni meri,” je menil predsedujoči rektorske konference Ivan Svetlik.

Rektorska konferenca je neformalno združenje, katerega člani so rektorji slovenskih univerz. Obravnava vprašanja in zadeve, ki se nanašajo na skupno problematiko univerz. Člani konference so Ivan Svetlik (Univerza v Ljubljani), Igor Tičar (Univerza v Mariboru), Dragan Marušič (Univerza na Primorskem) in Danilo Zavrtanik (Univerza v Novi Gorici).

“Mnenja smo, da je visokošolsko izobraževanje možna izvozna niša Slovenije. To je dosegljivo, če bo vlada postavila finančne pogoje za izobraževanje študentov. Seveda pa je najprej potrebno vložiti nekaj sredstev vložiti in se s sistemom akreditacij približati anglosaškemu sistemu, nato pa bi tudi tuji študenti začeli prihajati na študij v Slovenijo,” je še dodal Marušič.

Rektorji so govorili še o zakonski ureditvi Nacionalne komisije za kakovost visokega šolstva (Nakvis) in o problematiki visokošolskega izobraževanja na področju zdravstva, na katerem niso dovolj natančno določene pristojnosti ministrstev za šolstvo, za zdravje in za delo.

DENIS SABADIN


Najbolj brano