Intereuropa v prvem polletju s 70 milijoni evrov prihodkov

Koncern Intereuropa je v prvem letošnjem polletju s prodajo storitev ustvaril 70,7 milijona evrov prihodkov, kar je 14 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Večji del upada prihodkov je po oceni koprske družbe posledica kar 60 odstotkov manjše prodaje iz naslova carinskih storitev v Sloveniji in na Hrvaškem po vstopu slednje v EU.

Tudi dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) se je v primerjavi s prvim polletjem 2013 zmanjšal z 8,7 milijona evrov na 5,8 milijona evrov, čisti dobiček koncerna pa je znašal 91.000 evrov, medtem ko je bil v prvem lanskem polletju pri 2,5 milijona evrov, kaže danes objavljeno nerevidirano poročilo, s katerim se je danes seznanil nadzorni svet družbe.

Koncern Intereuropa je imel konec junija 307 milijonov evrov sredstev in 153 milijonov evrov kapitala, finančni dolg pa se je v šestih mesecih iz 91,9 milijona evrov znižal na 88,6 milijona evrov.

Matična družba je v obravnavanem obdobju zabeležila 44,9 milijona evrov prihodkov, medtem ko so v enakem obdobju 2013 znašali 47,2 milijona evrov. EBITDA se je s 4,5 milijona evrov v lanskem prvem polletju znižal na 3,6 milijona evrov.

Čisti dobiček matične družbe je v tem času znašal 1,13 milijona evrov, medtem ko je bil v prvih šestih mesecih lani pri 1,334 milijona evrov.

Ob koncu junija je neto finančni dolg koprskega koncerna znašal 88,6 milijona evrov in je bil za štiri odstotke nižji kot ob koncu leta 2013. Izid financiranja je bil negativen v višini 2,3 milijona evrov in je bil nekoliko slabši od načrtovanega zaradi negativnih tečajnih razlik v višini 700.000 evrov, ki so bile v večini posledica padca vrednosti ukrajinske valute. Čisti poslovni izid je tako na koncu obdobja znašal 100.000 evrov.

Neugoden vpliv na prihodke so imele tudi nestabilne politične razmere v Ukrajini ter naravne ujme v Sloveniji in na Balkanu. Ukrajinska družba je v šestih mesecih ustvarila 35 odstotkov nižjo prodajo kot v prvem polletju 2013. Ti vplivi so se v največji meri odrazili na prihodkih iz storitev kopenskega prometa, ki so v prvi polovici leta zaostali za primerljivimi lanskoletnimi, prihodki na področju logističnih rešitev in interkontinentalnega prometa pa so bili na ravni lanskoletnih, dodajajo v Intereuropi.

Nadzorni svet se je na današnji seji seznanil tudi z obvestilom Nove Ljubljanske banke kot agenta konzorcija bank prodajalcev, da je konzorcij bank v sredo sklenil vse potrebne pogodbe s svetovalci v prodajnem postopku delnic Intereurope.

Nadzorniki so se seznanili tudi z osnutkom strateškega načrta koncerna Intereuropa za obdobje 2015-2019 ter zadolžili upravo, da strategijo ustrezno dopolni.

V upravi ob tem ocenjujejo, da še vedno trajajoče neugodne razmere v Ukrajini negativno vplivajo na uresničevanje ciljev koncerna. Kljub močni cenovni konkurenci na trgu pa si bodo še naprej prizadevali za učinkovito trženje kakovostnih in zanesljivih logističnih storitev, pri čemer bosta optimizacija in informatizacija procesov v prihodnjih mesecih najpomembnejši nalogi.

STA


Najbolj brano