Intereuropa lani s padcem prodaje in dobička

Logistični koncern Intereuropa je po nerevidiranih podatkih lani ustvaril 140,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov manj kot predlani. Na padec prodaje je po navedbah družbe močno vplival konflikt v Ukrajini. Čisti dobiček je s predlanskih 2,15 milijona evrov upadel na 329.000 evrov.

Logistični koncern Intereuropa je po nerevidiranih podatkih lani ustvaril 140,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov manj kot predlani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Logistični koncern Intereuropa je po nerevidiranih podatkih lani ustvaril 140,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov manj kot predlani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > "Na prodajni rezultat koncerna je pomembno vplivalo zaostrovanje konflikta v Ukrajini," je danes v poročilu objavila družba, potem ko se je s poslovanjem seznanil nadzorni svet družbe.

Intereuropina ukrajinska družba, ki se ukvarja predvsem z organiziranjem železniških in izvajanjem cestnih prevozov, je beležila največji padec med hčerinskimi družbami. Njena prodaja se je razpolovila na 13 milijonov evrov.

Kot pišejo v poročilu, se je v skladu z napovedmi v letu 2014 najbolj skrčilo ukrajinsko gospodarstvo: "Vojne razmere na vzhodu, kriza ukrajinske valute, fiskalni varčevalni ukrepi ter poslabšanje trgovinskih odnosov z Rusijo - vse se je odrazilo v padcu gospodarske aktivnosti in investicij."

Na padec prihodkov je vplivalo tudi zmanjšanje povpraševanja po carinskih storitvah po vstopu Hrvaške v EU. Na Hrvaškem in v Sloveniji so iz naslova carinskih storitev beležili 60 odstotkov nižjo prodajo kot v letu prej. Na Hrvaškem je okrepljena konkurenca na področju cestnega prometa zniževala prodajne cene storitev, kar je vplivalo na nižji prihodek tudi pri teh storitvah, navajajo.

Na ravni koncerna je dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) upadel za 14 odstotkov na 11,8 milijona evrov, dobiček iz poslovanja (EBIT) pa za pet odstotkov na 5,1 milijona evrov. Neto finančni dolg je bil ob koncu leta za pet odstotkov nižji in je znašal 87,6 milijona evrov.

Matična družba Intereuropa je ustvarila 90,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je na ravni predlanskega leta in po načrtih. Čisti dobiček je upadel za 66 odstotkov na 339.000 evrov.

Koncern v letu 2015 načrtuje krepitev tržnih aktivnosti in pridobivanje novih poslov. Optimizirati nameravajo procese in informatizirati poslovanje, strankam bodo nudili prilagojene logistične storitve. Ključni cilj je preseči prihodke iz leta 2014, piše vodstvo.

Koncern za letos načrtuje 144,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, 13 milijonov evrov EBITDA in 6,1 milijona evrov EBIT. Za investicije bodo namenili pet milijonov evrov.

STA


Najbolj brano