Inšpektorji brez milosti nad kršitelje

Evropska uredba o označevanju alergenov v živilih, ki je začela veljati v soboto, marsikateremu gostincu oziroma prodajalcu živil že para živce. Mnogi namreč na nova pravila še niso pripravljeni, oziroma ne vedo, ali bodo z njihovimi označbami zadovoljni inšpektorji. Ti bodo brez milosti kaznovali kršitelje, napovedujejo na upravi za varno hrano. Kazni pa so zastrašujoče: tudi do 30.000 evrov.

Koprska gostinka Miroslava Škorja se je na nova pravila dobro pripravila.  Foto: Petra Vidrih
Koprska gostinka Miroslava Škorja se je na nova pravila dobro pripravila.  Foto: Petra Vidrih

KOPER, SLOVENIJA > “Naj pridejo in naj nam razložijo, kako moramo narediti te označbe, da bodo pravilne. Jaz ničesar ne razumem,” je bila včeraj obupana kuharica v eni od koprskih okrepčevalnic. “Na jedilniku je vsak dan nekaj drugega, recepti niso vselej enaki, odvisno pač, katere sestavine dobim tistega dne ... Pa kaj naj sedaj za prav vsako živilo napišem, kaj vsebuje? Kako pa naj sploh vem, če niti dobavitelji ne označijo alergenov,” se je spraševala.

Ni dovolj, da gostinci in ostali ponudniki hrane označijo alergene le v glavnih sestavinah. Pozorni morajo biti tudi na arome, začimbe, omake in ostale dodatke, v katerih se lahko skrivajo alergeni.

Ediju Zadniku iz okrepčevalnice Pr'Bepča nova pravila niso pokvarila prvega delovnega dne v tem tednu. “Če poznaš alergene in če veš, kaj daš v lonec, potem točno veš, katera jed jih vsebuje in katera ne,” je dejal. Seznam alergenov je skupaj s podatki, v katerih jedeh so prisotni, izobesil na vidnem mestu, tik pod cenikom. A kot je opazil, gostov ti podatki sploh niso zanimali, pa čeprav so namenjeni prav njim.

“Upam, da sem alergene označil prav. Slišal sem, da so kazni zelo visoke,” je bil nekoliko zaskrbljen Krešo Orejaš iz okrepčevalnice Fritolin. Obiska inšpektorjev pa se ne boji Miroslava Škorja iz Gostišča Tramontana, ki se je na novo zakonodajo dobro pripravila. Vse potrebne informacije je izobesila na vidno mesto v gostilni, za vsak slučaj pa je podatke o vsebnosti alergenov v jedeh, ki jih pripravlja, zložila tudi v mapo, ki jo na željo pokaže gostom, da jim ni treba vstajati od mize. V mapo je priložila tudi fotokopije deklaracij nekaterih živil, alergene pa je ob vsaki jedi označila tudi na jedilnih listih. “Še dobro, da me je sin obvestil, kaj vse moram narediti. Marsikdo pa žal ni imel te sreče in na nova pravila še ni pripravljen,” razkriva Škorja.

A kot pravijo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kršiteljem ne mislijo gledati skozi prste, saj za to ni nobenega razloga. Evropska uredba je bila sprejeta že leta 2011, nacionalni predpis pa dve leti kasneje, torej so imeli ponudniki več kot dovolj časa, da so se prilagodili novim obveznostim, so prepričani. Kazni za kršitelje so visoke: za pravno osebo od 6000 do 30.000 evrov, za samostojne podjetnike od 3000 do 6000 evrov. Posameznik pa bo lahko dobil od 1000 do 1200 evrov kazni. Inšpektorji bodo kršitve ugotavljali med rednimi inšpekcijskimi nadzori. Posebnih akcij ne napovedujejo.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano