Inšpektorat v Valdoltri izdal 16 odločb o prekršku

Zdravstveni inšpektorat je na podlagi nadzorov nad vodenjem čakalnih seznamov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti šel v več prekrškovnih postopkov. Doslej so ga zaključili le v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, kjer je inšpektorat izdal 16 odločb o prekršku.

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra je inšpektorat izdal 16 
odločb o prekršku. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Ortopedski bolnišnici Valdoltra je inšpektorat izdal 16 odločb o prekršku. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Kršiteljem je inšpektorat izrekel globo v višini 6000 evrov.

Inšpektorat je izdal odločbe o prekršku osmim odgovornim osebam kot neposrednim storilcem ter pravni osebi za vsako njeno odgovorno osebo.

Ob tem inšpektorat poudarja, da so prekrškovni postopki zelo zahtevni in dolgotrajni, saj je treba še pred odločitvijo o začetku postopkov o prekrških pridobiti, zbrati in obdelati veliko različnih podatkov, na podlagi katerih se pooblaščena uradna oseba odloči za nadaljnji postopek. K zahtevnosti postopka dodatno prispeva tudi zahteva iz zakona o prekrških, da mora inšpektor pred izdajo sankcije odkriti oz. ugotoviti neposredne storilce prekrškov v pravni osebi.

Na inšpektoratu so še pojasnili, da zakon o pacientovih pravicah inšpekcijskega nadzora ne opredeljuje, opredeljen je le upravni nadzor, ki ga opravlja ministrstvo za zdravje. Zdravstveni inšpektorat pa je določen kot prekrškovni organ.

Tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je lani opravil nadzor nad vodenjem čakalnih seznamov pri vseh 11 izvajalcih ortopedskih operacij kolka in kolena. Preskoke oziroma sume preskokov čakalnih vrst so ugotovili pri vseh, sedmim pa so zaradi tega obračunali pogodbene kazni v skupni višini 48.800 evrov. Valdoltro je takrat doletela kazen v višini skoraj 15.000 evrov.

Tako ZZZS kot zdravstveni inšpektorat sta sprožila nadzor na podlagi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije januarja lani.

STA


Najbolj brano