Inšpektor ni našel odpadkov

Zaskrbljeni prebivalci Semedele so po enem letu vendarle dočakali poročilo o izsledkih inšpekcijskega nadzora na območju nekdanjih Slavnikovih garaž. Koprski inšpektor za okolje Raul Cotič je ugotovil, da je na zemljišču vse v najlepše redu, zato je postopek ustavil, kakšnih ukrepov pa tudi ni predvidel.

Zemljišče nekdanjih Slavnikovih garaž je te dni nekoliko bolj urejeno kot lani Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zemljišče nekdanjih Slavnikovih garaž je te dni nekoliko bolj urejeno kot lani Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEMEDELA > Krajani s poročilom niso zadovoljni. Še več: zdi se jim, da je inšpektor gledal stran, namesto da bi se podrobneje posvetil iskanju nepravilnosti, na katere so ga opozorili.

Slavnikove garaže, nekoč ponos takratnega avtobusnega podjetja, so v zadnjih letih doživele pravo opustošenje. Po požaru, ki je pred 14 leti zajel večino stavb, in njihovem delnem rušenju sedem let kasneje, je današnji pogled na betonsko škrbino res klavrn.

O motečih okoljskih dejavnostih, denimo, kopičenju različnih odpadkov, tudi azbestnih, razstavljanju tovornjakov in menda celo kurjenju pnevmatik vsem na očeh, sredi stanovanjske soseske in tako rekoč pred vrati bližnjega vrtca, so Semedelčani že lani poleti opozorili inšpekcijo za okolje. Ta je po prejemu prijave uvedla inšpekcijski postopek, inšpektorji pa so opravili več ogledov na terenu. Prvič so se tja odpravili 30. avgusta lani, nato tri mesece kasneje in nazadnje še 6. januarja.

Velikopotezna načrtovanja na območju nekdanjega Slavnika, kjer lastnik zemljišča predvideva gradnjo visoke stolpnice, so za zdaj zamrznjena. Za ta predel bo treba pripraviti in sprejeti občinski podrobni prostorski načrt. V njem bodo natančno opredeljeni urbanistični in prostorski elementi, vsebine in gabariti objektov. Brez tega investitorji ne morejo početi ničesar.

Nič ni pritegnilo njegove pozornosti

Presenetljivo tam niso opazili ničesar, kar bi pritegnilo njihovo pozornost. Koprski inšpektor za okolje Raul Cotič tako med drugim ni ugotovil, da bi kdo kuril odpadke, niti morebitnih ostankov tovrstnega početja. Problematika domnevno nevarnega rušenja nekaterih škrbin garažnih objektov pa da ne sodi pod njihovo okrilje. S tem vprašanjem se bo morala ukvarjati gradbena inšpekcija, navaja Cotič.

Čeprav so zaskrbljeni krajani opozorili, da nekdo tam odlaga tudi azbestne kritine, jih Cotič - kot pravi - ni našel. O razstavljanju tovornjakov v času inšpektorjevih pregledov ni bilo ne duha ne sluha, je razumeti iz poročila. Cotič tako kar trikrat na območju ni srečal nikogar, kot tudi ni opazil, da bi se tam dogajala kakšna sporna ali moteča dejavnost. Je pa kljub temu na zaslišanje povabil lastnika zemljišča Alojza Gregorčiča iz družbe Zaliv.

Ta je pojasnil, da je objekte in zunanje površine oddal v najem različnim podjetnikom. Spomnil je, da je eden od njih večkrat kršil najemno pogodbo in začasno odlagal manjše količine gradbenih odpadkov. Sicer pa tudi drugi najemnik ni bil brez greha, saj je na zemljišču nekajkrat razstavljal rabljena tovorna vozila in jih nato nalagal v zabojnike za nadaljnji transport. Gregorčič je inšpektorju povedal, da sta oba s tem početjem prenehala, o čemer se je kasneje prepričal tudi inšpektor. To je zadostovalo za ustavitev inšpekcijskega postopka.

Kot bi imeli bujno domišljijo

“Iz odgovora inšpektorja se zdi, kot bi si krajani izmišljevali stvari, ki so se dogajale na tem zemljišču, ali pa bi imeli morebiti precej bujno domišljijo,” je ogorčena Tamara Čok iz Semedele. Smo torej fotografije, ki smo jih poslali kot dokazno gradivo, izdelali v PhotoShop tehniki, se sprašuje. Obregnila se je tudi ob trditev inšpektorja, da na zemljišču ni azbestnih ostankov. “Ta je pa debela! Saj ni priložil nobenih dokazil, da takšnih ostankov tam res ni našel,” ne razume Čokova. Kar nas pa najbolj skrbi, je vrtec, ki tam ostaja na milost in nemilost vseh nas, še opozarja.

Pravi, da bodo razmislili, kako dalje. “Morda pa bomo več razumevanja za naše težave dobili pri višjih instancah. Potrebovali bi pravno pomoč, a je žal nimamo. Se bomo že znašli, kakor smo se do zdaj,” je optimistična. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano