Inovacije so ključne za napredek gospodarstva

Najboljša lanska inovacija v Obalno-kraški regiji je avtomatizirana proizvodna linija avtomobilskega ventilatorja, ki je najlažji in najtišji na svetu. Zasnovala jo je ekipa koprskega podjetja Hidria tehnološki center, ki razvija in proizvaja visokotehnološke rešitve za avtomatizirane montažne procese.





Včeraj so na Primorski gospodarski zbornici podelili priznanja za najboljše inovacije lanskega leta v regiji. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Včeraj so na Primorski gospodarski zbornici podelili priznanja za najboljše inovacije lanskega leta v regiji. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Primorska gospodarska zbornica (PGZ) je spomladi objavila že 16. razpis za izbor najboljših inovacij v Obalno-kraški regiji za preteklo leto. Nanj se je letos prijavilo sedem kandidatov, dva manj kot lani. Komisija pod vodstvom dr. Mirka Markiča s koprske Fakultete za menedžment je ocenjevala inventivnost, gospodarsko korist ter seveda učinek, ki ga bo imela inovacija na gospodarstvo, pomemben element pri odločitvi pa je bil tudi prispevek k trajnostnemu razvoju.

Inovacijo je treba tudi realizirati

Komisijo je najbolj prepričala inovacija koprskega podjetja Hidria tehnološki center, ki so jo njeni ustvarjalci - Franci Volarič, Igor Majer, Boštjan Grižonič, Boštjan Zajec in Oliver Lindauer - poimenovali Air light proizvodna linija. Če poenostavimo: končni izdelek je ventilator, ki se vgrajuje v najbolj prestižne modele mercedesa in je najlažji in tudi najtišji na svetu. “Za to inovacijo smo bili pred kratkim na nacionalni ravni nagrajeni s srebrnim priznanjem, sedaj pa smo dobili priznanje za industrializacijo tega izdelka. Patent je že odkupilo podjetje Bosch Siemens,” je pojasnil Franci Volarič, ki se je v Hidrio pred približno dvema letoma “preselil” iz dekanske Lame. “Iskali smo bolj inovativno okolje,” je razloge za odhod ekipe inovatorjev iz Lame strnil Volarič. In v korporaciji Hidria, ki je bila pred dvema letoma imenovana za najbolj inovativno podjetje v Evropi, so jim, kot se je izrazil Volarič, “pustili sanjati”. “Rezultati so že vidni,” je zadovoljen.

Srebrno plaketo s priznanjem je komisija podelila dolgoletnemu inovatorju in večkratnemu nagrajencu Valentinu Prelovcu iz Kopra za prezračevalno-izolacijski sistem za preprečevanje vdora radona v zaprte prostore, bronasto pa mladi samostojni podjetnici iz Dekanov Debori Burić (v njenem imenu je priznanje s plaketo prevzela njena mama)za inovacijo Začuti U3P - prilagojeni turistični programi za gibalno ovirane osebe.

Razlogi za optimizem so!

“Deset let, kolikor predsedujem komisiji in opazujem, kaj se dogaja v primorskem gospodarstvu, je dovolj dolgo obdobje, da lahko z optimizmom zremo naprej. Kar 85 odstotkov direktorjev v svetu meni, da so prav inovacije ključne za napredek gospodarstva; bolj kot varčevanje oziroma zniževanje stroškov. To nas opogumlja in nam daje spodbudo za nadaljnje delovanje,” je poudaril predsednik komisije za inovacije Mirko Markič.

“Najbrž je odveč govoriti, da je v teh kriznih časih inovativnost še posebej pomembna,” je opozoril tudi predsednik PGZ Ivan Majcen. “In danes s podelitvijo teh priznanj dokazujemo, da primorsko gospodarstvo vendarle živi,” je bil zadovoljen. Kot je dodal, si v PGZ želijo, da bi k razpisu v prihodnje pristopili tudi drugi sektorji iz gospodarstva in tudi negospodarstva, denimo javna uprava. “Tudi tam je inovativnost potrebna, a žal se inovacije zaradi nespodbudnega okolja ne realizirajo.” PETRA VIDRIH


Najbolj brano